Acasă Social Administratie Închis la Primăria Focşani

Închis la Primăria Focşani

DISTRIBUIȚI

 159878– 02062021 –  Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a declarat că, începând de miercuri, 2 iunie, Primăria va fi închisă din cauza lipsei bugetului pentru funcţionarea serviciilor în instituţie, după ce un proiect privind alocarea unor bani din Fondul de rezervă nu a trecut de votul Consiliului Local.

            „În urma şedinţei extraordinare a Consiliului Local convocată astăzi (vineri – n.r.), au fost respinse două proiecte de hotărâre extrem de importante. Unul dintre proiecte viza aspecte cu privire la aprobarea delegării gestiunii serviciului de iluminat public a localităţilor membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităţilor Focşani şi Goleşti, (…) ceea ce va duce, din punctul meu de vedere, la neplăceri pentru cetăţeni, la situaţii în care să crească rata de infracţionalitate stradală etc. Nu vorbim doar de municipiul Focşani, ci şi de alte 14 localităţi, printre care şi localităţi conduse de primari PNL. Cel mai grav este faptul că a fost respins proiectul privind aprobarea repartizării unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Local, pentru a acoperi măcar minusurile aprobate de majoritatea PNL-USR-PLUS, în şedinţa din 10 mai, în bugetul municipiului Focşani, fapt ce a condus la invalidarea bugetului de către programul naţional de evidenţă a bugetelor. (…) Astăzi, am apelat din nou la bunăvoinţa dumnealor pentru a debloca această situaţie. Fără să mai comenteze absolut nimic, au respins proiectul. Ceea ce ne aduce în situaţia în care, vă anunţ cu regret, începând din data de 2 iunie, Primăria va fi închisă pentru a oferi servicii cetăţenilor municipiului Focşani şi tuturor agenţilor economici. (…) Este o situaţia fără precedent. Dat fiind faptul că noi avem bugetul invalidat, nu mai putem angaja cheltuieli, nu mai putem face încasări, nu mai putem funcţiona”, a precizat Cristi Misăilă.

Acesta a arătat că, începând de miercuri, toate utilităţile vor fi suspendate, iar în faţa primăriei va fi amplasată o urnă în care cetăţenii vor putea introduce documentele şi cererile către primărie.

            „Sunt conştient care ar fi repercusiunile dacă aş continua activitatea în primărie atât timp cât nu am bugete pentru a plăti toate utilităţile şi funcţionalităţile unei clădiri. (…) Am notificat toţi furnizorii şi vom suspenda toate contractele, începând cu data de 2 iunie, până la deblocarea situaţiei. Începând cu data de 2 iunie, vom avea în faţa primăriei o urnă în care fiecare cetăţean va putea să depună documentele şi cererile către Primăria Focşani, de unde colegii noştri le vor prelua şi le vor prelucra în momentul în care vor avea energie electrică”, a susţinut primarul.

Potrivit acestuia, în timp ce Teatrul Municipal Focşani ar mai avea circa 50.000 de lei în buget, ceea ce i-ar permite să mai funcţioneze cel mult două luni, alte instituţii, precum Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, care a funcţionat până acum din rezervele de combustibil şi materii, Ateneul Popular, Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” sau Poliţia Locală nu vor mai putea funcţiona începând cu luna iunie, deoarece bugetele acestora au fost invalidate de aplicaţia Ministerului de Finanţe.

Primarul a vorbit despre „subminarea economiei locale” din partea majorităţii din Consiliul Local Focşani şi a susţinut că s-a adresat inclusiv Asociaţiei Municipiilor din România pentru a ajuta la deblocarea situaţiei.

            „Ceea ce au făcut dumnealor, din punctul meu de vedere, se numeşte subminarea economiei locale. (…) Am făcut o adresă inclusiv către Asociaţia Municipiilor din România, unde preşedinte este domnul primar Emil Boc, şi către preşedintele executiv al acestei asociaţii, domnul primar Toma Constantin de la Buzău, le-am adus în atenţie situaţia nemaiîntâlnită existentă la Primăria Focşani şi am solicitat ca în numele asociaţiei să se facă o discuţie foarte aplicată cu preşedinţii partidelor care blochează şi subminează economia locală în municipiul Focşani, mă refer la PNL şi USR PLUS”, a menţionat Misăilă.

El susţine că sunt în pericol inclusiv salariile celor circa 600 de angajaţi ai primăriei, care ar putea să nu îşi primească banii pe data de 7 iunie.

Potrivit primarului, soluţia legală pentru a ieşi din acest blocaj ar fi ca în şedinţa Consiliului Local să se aprobe repartizarea sumelor necesare funcţionării primăriei şi instituţiilor subordonate. El a precizat că are în vedere inclusiv declanşarea unei proceduri pentru noi alegeri pentru Consiliul Local Focşani, dar că acest lucru „depinde în primul rând de ceea ce îşi doresc focşănenii”.

Viceprimarul Ana Maria Dimitriu, consilier local din partea PNL Vrancea, a declarat că majoritatea PNL-USR-PLUS nu a votat proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CL Focşani, deoarece adoptarea unei asemenea hotărâri ar fi fost „cumva ilegală”.

            „Hotărârea de CL din 10 mai 2021, care viza bugetul municipiului Focşani, este contestată de către primar, aşadar iniţierea acestui proiect de hotărâre adus de dumnealui în Consiliul Local, prin care dorea ca bani din Fondul de rezervă să fie alocaţi pentru diverse subordonate, este cumva ilegală. Pentru că dumnealui îşi contestă o hotărâre la care a fost iniţiator ca proiect şi acum vine cu această doleanţă în Consiliul Local. Noi am cerut de fiecare dată transparenţă. Atât timp cât această transparenţă nu există încă la nivelul Primăriei municipiului Focşani, (…) haideţi să nu ne amăgim cu aceste lucruri pe care domnul primar le aruncă în mediul public, doar de dragul de a dezinforma”, a spus Ana Maria Dimitriu.

Viceprimarul a susţinut că primăria nu este societate comercială şi prin urmare nu poate fi închisă de primar.

            „Îi transmit în mod public că primăria nu este societate comercială. La societatea comercială, te-ai supărat, nu îţi iese contabilitatea, poţi închide şi poţi să pleci acasă. Primăria este o instituţie publică şi ca manager, ca principal ordonator de credite, nu ai decât să găseşti soluţii pentru a merge mai departe. Nu poţi văduvi un întreg oraş şi focşănenii, după bunul tău plac. Deci nu există această posibilitate ca dumnealui să închidă primăria. Dacă dumnealui vrea să plece acasă, e liber să o facă. Primăria funcţionează pentru focşăneni şi în interesul dumnealor”, a transmis Dimitriu. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.