Acasă Politic Legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat va fi dezbătută în Parlament...

Legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat va fi dezbătută în Parlament la toamnă

DISTRIBUIȚI

159986 – 10062021 – Guvernul a adoptat, la 9 iunie, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat. Actul normativ este trimis în Parlament pentru adoptare. Dacă Parlamentul va vota legea în forma trimisă de Guvern, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să opteze în termen de 30 de zile. Acum sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul.

Măsura se aplică și pensionarilor din structurile Ministerului de Interne, unii dintre ei ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care au rămas angajați la stat. De asemenea, la nivelul Poliției Locale mulți dintre angajați sunt pensionari care au activat în MAI.

În prezent, peste 100.000 de pensionari cumulează pensia cu salariul, arată datele oficiale. Dintre ei, o treime muncesc la stat, iar unii au chiar peste 70 de ani. Interzicerea cumulului pensie-salariu nu se va aplica pentru salariații din sectorul privat.

 Parlamentarii, miniștrii, aleșii locali și judecătorii CCR vor putea cumula, în continuare, pensia cu salariul

Aleșii locali, parlamentarii, miniștrii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a precizat că au fost introduse aceste excepții pentru ca legea să fie constituţională. „Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atât timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea”, a declarat Turcan.

Așadar, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare și îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de lege va fi dezbătut, cel mai probabil, în Parliament în toamna acesti an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.