Acasă Externe Noul prim-ministru al Guvernului Israelului, Naftali Bennett: ideolog național-religios sau lider pragmatic?

Noul prim-ministru al Guvernului Israelului, Naftali Bennett: ideolog național-religios sau lider pragmatic?

DISTRIBUIȚI

  160035 – 14062021 – Prim-ministrul noului guvern de coaliție al Israelului, Naftali Bennett, este adesea calificat drept un ultra-naționalist religios evreu sau chiar un extremist de dreapta, care vrea să anexeze toate teritoriile ocupate de Israel și are o atitudine intransigentă față de palestinieni. Dar cât de reală este această etichetă?

În vârstă de 49 de ani, Bennett prezintă câteva caracteristici în premieră pentru un prim ministru al Israelului: este primul premier religios – se consideră modern ortodox și poartă kipa (calota care cu care se acoperă evreii religioși), este primul premier născut din părinți emigrați din Statele Unite și are o avere dobândită de el însuși.

Fluent în engleză, practic limba sa maternă dobândită în timpul perioadelor în care a trăit în Canada și Statele Unite, Bennett a fost membru al unităților de comando de elită Sayeret Matkal și Maglan în armată.

Absolvent de studii de drept, el s-a lansat în afaceri în 1999 în sectorul tehnologiei cu compania Cyota, producătoare de software anti-fraudă Cyota din New York, devenind multi-milionar în dolari după vânzarea în 2005 a companiei contra sumei de 145 de milioane de dolari.

Bennett a intrat apoi în politică și în perioada 2006 – 2008 a fost șeful de cabinet al lui Benjamin Netanyahu, ajutându-l să câștige șefia partidului Likud, dar după ce acesta a devenit prim ministru în 2009, s-a îndepărtat politic de el, creându-și propriul partid, Căminul Evreiesc, cu care a câștigat 12 mandate din 120 în Knesset, în alegerile parlamentare din 2013.

El a ocupat mai multe posturi ministeriale în cabinetele conduse de Netanyahu – la finanțe, educație sau apărare, dar s-a îndepărtat tot mai mult de mentorul său politic.

În 2019 el a format partidul Yamina – Noua Dreaptă, cu poziții intransigente față de palestinieni, dar care la recentele alegeri din 23 martie 2021 a obținut doar șapte mandate.

Bennett a reușit să se impună în negocierile pentru formarea unei coaliții anti-Netanyahu, în care va fi prim ministru pentru primii doi ani, urmând ca apoi postul să fie preluat pentru alți doi ani de liderul partidului centrist Yesh Atid, Yair Lapid.

Coaliția este potențial foarte instabilă, cu trei partide ale dreptei naționaliste, două centriste, două de stânga și în premieră un partid arab naționalist, dar Bennett a sesizat oportunitatea de a-l răsturna de la putere pe Netanyahu, pe care-l acuză că folosește un mesaj incitator la ură împotriva adversarilor săi.

Deși este un politican național-religios și un sprijinitor fervent al expansiunii așezărilor evreiești în Cisiordania – pe care o numește Iudeea și Samaria, după numele biblic – Bennett își propune o reconciliere în sânul societății israeliene, inclusiv între laici și religioși, refuzând să considere că persoanele du vederi de stânga ar fi “trădători”, un termen folosit adeseori de membri coaliției la guvernare conduse de Netanyahu.

În privința economiei, Bennett, un admirator al fostului președinte american Ronald Reagan, se pronunță pentru reducerea impozitelor, liberalizare și reducerea economiei.

Este greu de văzut cum procesul de pace cu palestinienii ar putea avansa, câtă vreme Bennett se opune înființării unui stat palestinian separat de Israel și susține continuarea colonizării evreiești în Cisiordania.

El va conduce un guvern eterogen la extrem, care se bazează pe o majoritate precară în Knesset, dar care are ca misiune o reconciliere în societatea israeliană, divizată la extrem în ultimii ani de guvernare a lui Netanyahu. sursa – G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.