Acasă Social Sanatate Precizări de la CNAS

Precizări de la CNAS

DISTRIBUIȚI

 160208 – 25062021 – Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că, de la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute.

Preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, a arătat că la 1 iulie intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru furnizorii privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, mai exact serviciile de spitalizare continuă pentru cazurile acute.

Ordonanţa prevede intrarea în vigoare a măsurii contribuţiei personale pentru serviciile de ambulatoriu de specialitate şi ambulatoriu paraclinic în 2022, în aceste cazuri fiind vorba despre o amânare a aplicării acestei măsuri.

”Vorbim despre contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat (…) şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale. Și în acest moment o persoană asigurată în sistemul asigurărilor de sănătate se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănăate. Contribuţia personală nu modifică, nu aduce o noutate în acest plan. Această posibilitate este posibilă deja şi astăzi. Ce nu este posibil astăzi, dar această măsură a contribuţiei personale va face posibil – acoperă un spectru mai larg. Ce nu este posibil azi este ca furnizorul privat să perceapă sume în plus faţă de ceea ce decontează Casa (…). Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat pentru că tarifele decontate nu acoperă costul real. Însă există o masă importantă de neclaritate privind o zonă gri (…) privind cum se percep aceste sume în mod legal care să acopere diferenţa între ce acoperă Fondul şi costul real, reflectat de tariful perceput de furnizorul privat”, a precizat preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, măsura aduce transparenţă, întrucât există un deviz estimativ standard pe care furnizorul privat trebuie să îl dea unui asigurat şi să detalieze cât acoperă Fondul şi ce sume se percep în plus, detaliat pe categorii de cheltuieli. În plus, acest deviz e valabil 5 zile lucrătoare. Practic, de când pacientul se prezintă la un spital privat şi cere o ofertă (…), i se oferă un deviz estimativ pe acest model standard şi detaliat, acest deviz e valabil 5 zile, pacientul are timp să se gândească, să caute alte oferte şi să decidă dacă vrea sau nu să continue, în funcţie de contextul său. Odată ce ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris. Dacă devizul se modifică pe parcursul internării (…), pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere consimţământul, iar la final se oferă un decont care prezintă detaliat când suportă Casa şi ce se percepe în plus”, a declarat Adrian Gheorghe.

El a susţinut că aceste măsuri ajută asiguratul să aibă mai multă informaţie, pentru a lua cea mai bună decizie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.