Acasă Anchete Interne Ziua Europeană de Prevenire a furturilor din locuință

Ziua Europeană de Prevenire a furturilor din locuință

DISTRIBUIȚI

 160084 – 16062021 –  Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 15 state din Europa, lansează, astăzi, 16 iunie, a treia ediție a Zilei europene de prevenire a furturilor din locuință.

Autoritățile de aplicare a legii reunite în cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) și EUROPOL au lansat o inițiativă ce are drept scop informarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

În acest an, în contextul pandemiei de Covid-19, EU Focus Day 2021 va fi în mare parte un eveniment online. Vor fi organizate și acțiuni preventive locale.

Cele 16 țări europene participante din acest an sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Spania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și România.

În România, polițiștii structurilor de prevenire vor aduce în atenție, încă o dată, principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței și modul în care ne poate afecta o astfel de faptă.

Prin intermediul campaniei #StopFurturilorDinLocuință, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 15 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Deși furturile din locuințe au scăzut în ultimii ani în majoritatea țărilor europene, acestea sunt în continuare în atenția Poliției Române, la nivel național.

În România, în primele 5 luni ale anului 2021, au fost sesizate 6.813 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 11 % mai puţin faţă de perioada similară a anului 2020, majoritatea înregistrate în mediul urban.

Astfel, prin activitățile din această zi, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

Modalitățile de comitere a faptelor sunt multiple, de la efracție, chei potrivite, escaladare, până la împrietenire.

În cazurile de furt prin împrietenire, autorii se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții publice ori de furnizare servicii (primării, asistență socială, electricitate, gaze, apă/canal, etc.) sau firme private (reclame, oferirea spre vânzare a unor bunuri de strictă necesitate la prețuri derizorii, precum și oferirea de pomană).

În mediul rural, sunt situații în care autorii își declară intenția de cumpărare a unor produse alimentare de la persoane fizice – brânzeturi, carne, cereale, băuturi alcoolice produse în gospodării, prilej cu care oferă plata în bancnote mari (100, 200, 500 de lei), urmărind și observând locul în care ține banii potențiala victimă, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenția acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii.

Un număr mare de furturi din locuințe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forțarea sistemelor ferestrelor de termopan. De regulă, în cazul acestor modalități, furturile au loc ziua. Bunurile vizate sunt banii, obiecte și bunuri de valoare, care nu sunt voluminoase, dar în ultimul timp, în funcție de amplasamentul locului, se sustrag și bunuri și obiecte mai voluminoase, în principal electrocasnice.

            Ziua Europeană de Prevenire a furturilor din locuințe este un eveniment inițiat și lansat în anul 2019, de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității – EUCPN, în cadrul căreia România este reprezentată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română.

            În anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene, Poliția Română și alte 12 state europene, împreună cu Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității – EUCPN, au lansat prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință. 

            Este un concept care se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile  proprii, precum și a consecințelor neluării unor măsuri preventive fundamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.