Acasă Life 30 iulie, Ziua Internaţională a Prieteniei

30 iulie, Ziua Internaţională a Prieteniei

DISTRIBUIȚI

160657 – 30072021 – Lumea se confruntă cu multe provocări, crize și diviziune, precum sărăcia, violența și abuzurile asupra drepturilor omului, care subminează pacea, securitatea, dezvoltarea și armonia socială între popoarele lumii. Pentru a face față acestor crize și provocări, trebuie să le abordăm cauzele prin promovarea și apărarea unui spirit comun de solidaritate care ia multe forme. Cea mai simplă dintre ele este prietenia.

Ideea de a celebra prietenia a apărut în istorie cel puţin de două ori.

Primul a fost americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, care prin anii 1920, a promovat ideea propunând ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor acest fel de felicitări. Ideea a plăcut în general şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, deşi au fost şi critici care au privit ideea doar ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf.Valentin şi Crăciun.

Criticile s-au înteţit în timpul crizei economice când oamenii nu mai aveau bani pentru astfel de cheltuieli frivole şi ideea de a sărbători astfel Ziua Prieteniei a eşuat.

Unele comunităţi au continuat însă să sărbătorească prietenia în 2 august şi de aceea, în anul 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei.

Urmând popularitatea evenimentului anual din SUA, şi alte ţări au adoptat-o şi sărbătoarea a ajuns până în India.

Prin anii 1950, Dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud.

Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.

Şi, vă vine să credeţi sau nu, în 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite chiar la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.

În cele din urmă, în aprilie 2011, ONU a recunoscut valoarea ideii şi a adoptat în mod oficial Ziua Internaţională a Prieteniei, invitând toate statele membre să o sărbătorească în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

De ce să existe o Zi internațională a prieteniei?

Ziua internaţională a prieteniei este o iniţiativă care urmează propunerii făcute de UNESCO şi care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997.

Atunci, prin Rezoluţia A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, scrie site-ul un.org.

Pentru a marca această zi, ONU încurajează guvernele, organizaţiile internaţionale şi ale societăţii civile să organizeze evenimente sau să inţieze acţiuni care contribuie la eforturile comunităţii internaţionale de a promova dialogul între culturi prin solidaritate, înţelegere reciprocă şi reconciliere. În special tinerii, ca viitori lideri, sunt chemaţi să se implice în activităţile comunităţilor care includ culturi diferite şi să promoveze înţelegerea şi respectul pentru diversitate.

Jim: Morrison: Un prieten e acela care-ți dă libertate totală să fii tu însuți. Sursa:stiri.tvr.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.