Acasă Politic Barna: În weekend, te duci la mall doar dacă ești vaccinat

Barna: În weekend, te duci la mall doar dacă ești vaccinat

DISTRIBUIȚI

160589 – 23072021 – Vicepremierul Dan Barna a vorbit, vineri, despre campania de vaccinare din țara noastră, care bate pasul pe loc, dar și despre planurile coaliției de guvernare de a o îmbunătăți, anunță Spotmedia.ro.

În condițiile în care de la 1 august intră în vigoare noi relaxări, jurnaliștii au vrut să știe dacă autoritățile vor să introducă anumite facilități doar pentru persoanele vaccinate antiCovid sau restricții pentru cei care nu vor să se imunizeze.

Vicepremierul a răspuns afirmativ și a dat și câteva exemple. O oră mai târziu, a venit în fața juraliștilor și premierul Florin Cîțu, care a precizat că totul e la nivel de discuție, nimic nu a fost decis, și s-a arătat deranjat că Barna a făcut publice ipotezele de lucru.

„Am discutat chiar săptămâna aceasta subiectul. Au fost prezentate mai multe variante asupra cărora premierul și-a exprimat susținerea. Trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene, de a continua să încurajăm și să susținem campania de vaccinare, pentru că probabil valul 4 va avea un efect de stimul pentru partea de populație care nu s-a vaccinat până acum.

Sunt două măsuri – de încurajare și stimulare -, dar și acele măsuri luate de alte țări prin care pentru cadre medicale, pentru accesul la servicii neesențiale să fie o condiționalitate. De exemplu, mersul la mall în weekend – care nu e un serviciu esențial – să fie condiționat de vaccinare. Persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalți în restul săptămânii”, a explicat vicepremierul.

Întrebat dacă se pregătesc și stimulente, Barna a răspuns că se au în vedere diverse stimulente, dar nu a vrut să intre în detalii, pentru că nu există un acord în coaliție în accest sens.

„Nu are rost să arunc cu promisiuni în spațiul public”, a spus el.

Totuși, jurnaliștii au vrut să știe dacă se poate pune problema de stimulente financiare, iar vicepremierul a explicat că „nu în bani direct”. „Nu în bani direct, dar se discută diverse variante de vouchere sau de stimulente prin care să fie bonuri, tichete prin care cetățenii să fie încurajați să se vaccineze. S-a discutat și despre o potențială loterie, chiar în utilaje agricole, astfel încât să fie și stimulente la care să rezoneze cei din mediul rural”, a mai precizat el.

Întrebat când ar putea fi aprobate și introduse aceste stimulente, Barna a fost ferm: „Cât mai repede!”. „În perioada următoare, cât mai repede este de dorit. Sperăm cu toții să ne reactivăm pe campania de vaccinare înainte să avem o creștere a cifrelor, care ușor ușor se întâmplă”. „Vaccinarea e singura soluție!”, a mai punctat Dan Barna.

Cîțu, deranjat că Barna ”dă din casă”

La o oră după a venit în fața jurnaliștilor și premierul Florin Cîțu. Acesta s-a arătat deranjat de declarațiile lui Barna, precizând că măsurile sunt doar la nivel de discuție și în coaliție se decisese ca ele să nu fie făcute publice. ”Nu s-a luat nicio decizie și nu e bine sa aruncăm în spațiul public informații care nu sunt confirmate. (…) Nu are sens să comentăm scenarii. Așa veniseră (acum câteva luni, n.red.) și niște idei să carantinăm Bucureștiul și ați văzut că nu am fost de acord. Hai să vedem deciziile pe masă. Am plecat de la coaliție că toate acele scenarii rămân acolo”, a spus Cîțu, vizibil deranjat.

El a transmis însă că Ministerul Sănătății trebuie ”să fie pregătit oricum de orice eventualitate”, în cazul în care numărul de cazuri noi de COVID crește.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.