Acasă Social Administratie Borboly Csaba, președintel CJ Harghita: Ar trebui alocate fonduri europene pentru măsuri...

Borboly Csaba, președintel CJ Harghita: Ar trebui alocate fonduri europene pentru măsuri referitoare la urși  precum prevenție, parcuri

DISTRIBUIȚI

 160507 – 18072021 – Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a făcut sâmbătă un apel către autorităţi pentru alocarea de fonduri europene destinate unui pachet de măsuri referitoare la urşi, care au invadat regiunea, astfel încât să fie ajutaţi să rămână în pădure, precum şi la o bună guvernanţă care presupune descentralizare şi mai multe atribuţii în acest sens pentru instituţia pe care o conduce.

El susţine că birocraţia excesivă este una dintre cauzele care au dus la un dezechilibru major dintre oameni şi urşi, aceştia devenind tot mai obişnuiţi să-şi procure de mâncare din gospodării sau chiar din curtea Spitalului Judeţean.

„Momentan, în judeţul Harghita avem foarte multe atacuri, creşte exponenţial nu numai numărul urşilor, ci şi al atacurilor, pentru că deja o mare majoritate dintre urşi cresc de pui în grădina omului, nici n-au cunoştinţă cum să se comporte în sălbăticie. (…) Trebuie ca intervenţia să fie reglată, pentru că birocraţia este excesivă. Trebuie să avem intervenţie reglementată, trebuie să avem legi care să ne ajute, dar intervenţia nu e totul. Dacă mergem pe ideea aceea că ursul care face probleme în oraş să fie extras, ce se întâmplă cu ceilalţi? (…) Trebuie prevenţie, trebuie luate mai multe măsuri. Noi am dori în primul rând să fie accesate acele fonduri prin care ar putea ajuta pe urşii să rămână în pădure. În alte ţări sunt fonduri, sunt zone de tampon, în al doilea rând ar fi realizarea de garduri electrice specifice de bună calitate, trebuie să schimbăm şi reglementările din domeniul turismului, trebuie să realizăm parcuri pentru urşii habitaţi care n-au nicio şansă să trăiască în pădure, trebuie să avem compensaţii prin care şi gospodarul să se apere împotriva atacurilor, debirocratizare”, a declarat preşedintele CJ Harghita într-o întâlnire cu presa centrală.

El a adăugat că săptămâna viitoare intervenţia va fi reglementată, dar a subliniat că „restul măsurilor trebuie să urmeze” şi totodată să fie continuată activitatea de cercetare.

„La nivelul Uniunii Europene, România este într-o situaţie unică. (…) Asta înseamnă că nu este ‘reţetă’ pentru astfel de situaţii. Trebuie actualizată legislaţia la realitate, asta înseamnă că descentralizarea ar trebui să fie o guvernanţă mai apropiată de acele zone unde trăiesc aceste animale şi să avem pârghii legale de a lua decizii pe nivelul judeţului. Totodată, ar trebui să fie implicaţi toţi factorii. (…) În primul rând, trebuie să avem atribuţii noi, ca şi Consiliu Judeţean, dar trebuie să fie modificate mai multe legi şi să fie mai multe finanţări. (….) Ministerul Agriculturii, prin politica comună agrară, ar trebui să aloce resurse. Totodată, Ministerului Mediului ar trebui să fie susţinut de partenerii de coaliţie. Eu cred că problematica ursului anual, cu 10 milioane de euro, ar putea fi susţinută cu acceptabilitate”, a spus oficialul.

Borboly  Csaba a amintit că guvernarea Cioloş a luat o decizie prin care s-a oprit total managementul cinegetic, împreună cu o serie de măsuri care anterior ajutau să fie suportabil conflictul dintre carnivore şi om.

„Şi de aceea în judeţul Harghita vedem o suprapopulaţie de urşi. Noi nu suntem împotriva acestei specii, pentru că totdeauna am avut grijă de ea şi ne mândrim cu urşii bruni carpatini care sunt în judeţul Harghita, dar (…) avem deja 220 de exemplare în judeţ, iar teritoriul acestuia nu suportă acest număr de urşi şi de aceea conflictele sunt iminente. (…) Am văzut peste tot în lume unde au fost urşi cum a fost reglementată situaţia lor, România a rămas corigentă, pentru că nu aducem fonduri europene care sunt disponibile pentru compensaţie, prevenire, mai multe măsuri, şi noi nu facem acest lucru prin Ministerul Agriculturii. În România, birocratizarea este excesivă”, a mai afirmat preşedintele CJ Harghita.

Adrian-Cristian Dobrică, medic specialist în chirurgie toracică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, a povestit presei cum a intervenit de mai multe ori în cazul unor victime ale urşilor.

„Ultimul pacient care a fost tratat în spital a plecat acum 3 zile acasă şi costurile s-au ridicat la 8.000 de euro. Este un pacient la care s-a aplicat o intervenţie chirurgicală de 6 ore, având leziuni la nivelul capului, leziuni de chirurgie plastică, chirurgie toracică, chirurgie abdominală şi a stat 24 de zile în spital. (…) Am venit în spital acum 11 ani, perioadă în care am operat în jur peste 50 de pacienţi care au fost atacaţi de urs”, a spus medicul.

Aztăzi, duminică, un bărbat a fost atacat de urs, pe câmp,  în afara satului Păuleni, comuna Lupeni (Harghita), şi a suferit multiple leziuni, el fiind transportat cu elicopterul SMURD la Târgu Mureş.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că este vorba de un tânăr de 29 ani, care prezintă leziuni toracice şi abdominale.  sursa: AGERPRES

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.