Acasă Social De la 1 august, cine nu are contract de muncă se poate...

De la 1 august, cine nu are contract de muncă se poate asigura individual pentru concedii medicale după noi reguli

DISTRIBUIȚI
concediu medical

 160645 – 29072021 – Persoanele care nu sunt angajate cu contract de muncă sau cele care nu se află în șomaj și care vor să se asigure individual, în mod opțional, pentru concedii medicale vor putea face acest lucru după noi reguli, care vor intra în vigoare de la 1 august, odată cu modificările ce vor interveni, la începutul lunii viitoare, în privința concediilor medicale.

Potrivit OUG nr. 74/2021 pentru modificarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, de la începutul lunii viitoare vor apărea mai multe schimbări privind acordarea concediilor medicale.  Astfel, printre altele, de la 1 august, vor intra în vigoare inclusiv modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale. Potrivit acestora, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor care nu au venituri din salarii, însă care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare aferente ultimelor șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.

Persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate vor face însă excepție de la această regulă. În cazul acestora, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se va determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară.

Potrivit reglementării actuale cuprinse în OUG nr. 158/2005, persoanele care nu realizează venituri în baza unui contract individual de muncă și cele care nu beneficiază de o indemnizație de șomaj se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, în baza unui contract de asigurare încheiat în acest sens.

În cazul acestora, în prezent, „baza de calcul al indemnizațiilor (…) se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar”.

Persoanele asigurate pentru concedii medicale au dreptul, potrivit OUG nr. 158/2005, la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum și în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută de Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate au dreptul și la concediu și indemnizație pentru carantină, fără îndeplinirea condiției privind stagiul de asigurare.

Reglementările OUG 74/2021 vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, dată până la care, cel puțin teoretic, se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ. – Avocatnet.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.