Acasă Social Administratie Nicuşor Dan: În august, vom avea Asociaţia de dezvoltare intercomunitară (ADI)

Nicuşor Dan: În august, vom avea Asociaţia de dezvoltare intercomunitară (ADI)

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/sectorul4live

 160481 – 15072021 – Asociaţia de dezvoltare intercomunitară (ADI) prin care municipalitatea bucureşteană şi primăriile de sector vor putea accesa bani europeni pentru deşeuri va funcţiona din luna august, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Pentru a accesa bani europeni, trebuie să facem o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Am agreat lucru acesta de mai mult timp, suntem în procedură, în sensul că cinci sectoare au dat nişte hotărâri de consiliu preliminare”, a precizat Nicuşor Dan, după întâlnirea pe tema deşeurilor avută cu primarii de sector şi alte autorităţi.

El a informat că s-a agreat ca o hotărâre pe această temă să fie adoptată de Consiliul Local Sector 1 săptămâna aceasta, iar de Consiliul General în şedinţa din 19 iulie. După aceea, sectoarele vor adopta din nou o hotărâre de consiliu, conform procedurii din Codul administrativ. „Deci, în luna august, vom avea un ADI prin care şi Primăria Generală şi primăriile de sector vor putea să acceseze bani europeni pentru deşeuri”, a explicat Nicuşor Dan.

La rândul ei, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că a convenit cu primarii din Capitală să înfiinţeze cât mai repede Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Bucureşti.

„Am organizat la Primăria Sectorului 1 o întâlnire cu: ministrul Mediului, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Mediu, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Prefectul Municipiului Bucureşti, Primarul General al Municipiului Bucureşti şi toţi primarii de sector din Capitală pentru a rezolva situaţia critică a deşeurilor. Am convenit să înfiinţăm cât mai repede Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Bucureşti. În cadrul asociaţiei ne propunem demararea de urgenţă a proiectelor de înfiinţare a unui nou depozit ecologic pentru deşeuri nepericuloase ce va deservi Bucureştiului, precum şi a unor staţii de tratare a deşeurilor. În acest moment Capitala nu prea mai are unde să arunce gunoiul, pentru că principala groapă de gunoi a fost închisă”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Potrivit acesteia, Primăria Municipiului Bucureşti a găsit alt operator şi trebuie actualizate condiţiile de operare, iar Sectorul 1 este direct afectat din această cauză.

„Criza din Sectorul 1 se poate repeta oricând în alte sectoare şi nu cred că îşi doreşte nimeni asta. Vedeţi pe străzile din Bucureşti foarte mult gunoi provenind din construcţii sau şantiere care nu este ridicat, coşuri de gunoi stradale pline. Chiar dacă acest lucru este interzis de regulamentul de salubrizare, unii operatori aleg să fie mai presus de lege. Noi facem eforturi zilnice să evităm ca oraşul nostru să devină un focar de infecţie şi facem un apel către toate companiile de salubrizare, sortare şi tratare a deşeurilor să nu şantajeze în nici un fel autorităţile publice. Este un moment critic pe care îl vom putea depăşi împreună”, a adăugat Clotilde Armand.

Potrivit prefectului Capitalei, Alin Stoica, în cadrul întrevederii au fost discutate toate punctele de blocaj. „Sunt soluţii pentru toate, primul pas este constituirea ADI-ului pe Bucureşti, primarul general cu primarii de sectoare au decis deja lucrul acesta, se va întâmpla într-un termen foarte scurt, după care toate demersurile vor fi făcute pe ADI, acesta fiind cadrul pe care se pot atrage şi fonduri. (…) De asemenea, avem sprijinul Guvernului pentru modificări legislative necesare pentru a rezolva o bună parte dintre blocajele care sunt astăzi şi, cu siguranţă, soluţiile tehnice urmează”, a spus Stoica. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.