Acasă Externe Agenda Europeana Peste 15.000 de tone de alimente și băuturi contrafăcute retrase de pe...

Peste 15.000 de tone de alimente și băuturi contrafăcute retrase de pe piață

DISTRIBUIȚI

160581 – 23072021 – O nouă investigație coordonată la nivel mondial a scos în evidență cantitățile mari de produse alimentare și băuturi contrafăcute care circulă în întreaga economie globală.

Purtând denumirea de cod OPSON X, operațiunea a mobilizat, între decembrie 2020 și iunie 2021, poliția, autoritățile vamale, autoritățile naționale de reglementare a alimentelor și partenerii din sectorul privat în cadrul unei operațiuni coordonate de combatere a comerțului cu produse alimentare și băuturi contrafăcute care prezintă riscuri grave pentru sănătate pentru consumatori. Operațiunea a fost susținută de Oficiul European Antifraudă (OLAF), Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE) și Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) și coordonată de EUROPOL și INTERPOL.

Autoritățile implicate au verificat magazine, piețe, aeroporturi și porturi maritime pentru localizarea și confiscarea produselor alimentare contrafăcute sau sub standarde.

Bilanțul OPSON (adică mâncare în greaca veche) X înregistrează, la nivel global, confiscarea a 15.451 tone de produse ilegale, cu o valoare estimată de 53,8 milioane euro. Au fost efectuate aproape 68.000 de controale în cele 72 de țări (26 de stat membre UE) participante, inclusiv România, în urma cărora au fost deschise peste 1.000 de dosare penale și au fost identificate noi piste pentru investigațiile privind infracțiunile alimentare. De asemenea, în cadrul operațiunii, au fost emise peste 600 de mandate de arestare și au fost destructurate 42 de grupuri de criminalitate organizată din întreaga lume.

Această prezentare necesită JavaScript.

sursa foto: INTERPOL

Cele mai mari cantități de bunuri confiscate în cadrul OPSON X fac parte din categoriile alcool și suplimente alimentare, urmate de cereale și produse din cereale. Băuturile alcoolice au fost cele mai frecvent contrafăcute în funcție de rezultatele confiscării, precum și produsele protejate de mărci comerciale, indicații geografice sau denumiri de origine.

Deși nu au fost vizate direct în cadrul acestei operațiuni, perchezițiile au scos la iveală și alte categorii de bunuri contrafăcute – truse de testare false pentru COVID-19, HIV și malarie, țigări, arme și muniție.

Astfel, în Rusia, poliția a descoperit un caz care conținea peste 12.000 de copii de software piratat, în valoare de aproximativ 100.000 euro. Între timp, autoritățile namibiene au detectat în timpul acțiunilor lor desfășurate în cadrul OPSON X, un număr de  24 de migranți ilegali.

OPSON X este a zecea operațiune globală de aplicare a legii împotriva criminalității alimentare și băuturilor contrafăcute.

Prima operațiune OPSON a avut loc în 2011 și a implicat doar 10 de țări și recuperate bunuri ilicite în valoare de 300.000 de euro.

Țările participante la OPSON X:

* Afganistan, Armenia, Australia, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Botswana, Bulgaria, Burkina-Faso, Burundi, Republica Centrafricană, China, Columbia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Djibouti, Ecuador, Eritreea, Estonia , Eswatini, Etiopia, Finlanda, Franța, Ghana, Germania, Grecia, Guatemala, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Italia, Iordania, Kenya, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Maroc, Mozambic, Namibia, Olanda , Macedonia de Nord, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Rwanda, Serbia, Seychelles, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Republica Slovacă, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Tanzania, Timor-Leste, Trinidad și Tobago, Uganda , Regatul Unit, Statele Unite, Vietnam, Zimbabwe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.