Acasă Externe Agenda Europeana România întârzie adoptarea legislației europene care să-i apere pe micii fermieri de...

România întârzie adoptarea legislației europene care să-i apere pe micii fermieri de practicile neloiale ale marilor comercianți

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Adevărul.ro

160632 – 28072021 – Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, a transpunerii în legislația națională a Directivei europene 2019/633 de interzicere a practicilor comerciale neloiale în sectorul agroalimentar.

În aceeași situație cu România se mai află Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania.

Termenul pentru transpunerea Directivei în legislația națională a fost 1 mai 2021. Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Slovacia și Suedia au notificat Comisia cu privire la adoptarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel transpunerea completă. Franța și Estonia au informat că legislația lor transpune doar parțial respectivele norme europene.

Cele 12 state au la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei.

Directiva europeană de interzicere a practicilor comerciale neloiale în sectorul agroalimentar vizează, printre altele, cele 16 practici comerciale neloiale care trebuie interzise:

  • întârzierea plăților și anularea, în ultimul moment, a comenzilor pentru produsele alimentare perisabile;
    modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor;
  • obligarea furnizorului de a plăti pentru produsele irosite
  • refuzarea încheierii contractelor scrise.

Astfel, odată cu transpunerea în legislația națională a acestor reglementări, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor putea reclama aceste tipuri de practici din partea cumpărătorilor. Statele au obligația de a crea autorități naționale care să analizeze aceste plângeri și să garanteze confidențialitatea petentului, pentru a evita orice eventuale represalii din partea cumpărătorilor.
De asemenea, Comisia a luat măsuri pentru a spori transparența pieței și pentru a promova cooperarea între producători. Aplicarea unor asemenea măsuri ar trebui să asigure un lanț de aprovizionare mai echilibrat, mai echitabil și mai eficient în sectorul agroalimentar.

Directiva privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost adoptată în aprilie 2019, pentru a proteja fermierii europeni și furnizorii mici și mijlocii, împotriva a 16 practici comerciale neloiale ale marilor cumpărători din lanțul de aprovizionare cu alimente. Directiva se referă la produsele agricole și alimentare comercializate în cadrul lanțului de aprovizionare, interzicând pentru prima dată la nivelul UE astfel de practici neloiale impuse unilateral de un partener comercial asupra altuia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.