Acasă Economie Cîțu: ”Suntem dependenți de prețul energiei în UE”

Cîțu: ”Suntem dependenți de prețul energiei în UE”

DISTRIBUIȚI

161048 – 31082021 – Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, la o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței privind creșterea prețurilor la energie, că autoritățile trebuie să verifice dacă anumite companii, unele de stat, profită de o situație conjuncturală și cresc artificial prețul. „Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri”, spune premierul. Acesta a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații. „A trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE”, a spus Florin Cîțu, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria. Premierul a mai precizat că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile, însă va găsi o soluție pentru a compensa o parte din factură.

„Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.

Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României”, a spus premierul.

Acesta a precizat că este un obiectiv pe termen mediu, iar autoritățile trebuie să rezolve problema facturilor mari pe termen scurt. „Îmi asum acest obiectiv de a atinge acest obiectiv. Este un obiectiv pe termen mediu, dar trebuie să rezolvăm problema pe termenul scurt, acum, pentru iarnă”, spune Florin Cîțu.

Printre propunerile premierului se numără compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă. „În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic. Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncutrală”, a declarat Cîțu.

Acesta a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în Parlament.

„Legea consumatorului vulnerabil: este o lege din 2012 dar niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Astăzi văd tot felul de curajoși. Legea stă în Parlament din primăvară. Nimeni din parlament nu a venit să spună că facem sesiune extraordinară pentru a adopta această lege”, spune premierul.

Florin Cîțu a declarat că pe viitor nu vrea să mai existe astfel de situații, motiv pentru care România trebuie să devină independentă energetic.

„Pe mine mă interesează după aceste discuții să ne asigurăm că nu se transformă vreo ineficiență către consumatorul final și în același timp să venim cu un plan să asigurăm pe termen mediu independența energetică a României. Nu vreau pe viitor să mai avem astfel de situații când avem atâtea resurse. Avem și gaze, avem și acel memorandum cu SUA pentru energie nucleară”, a mai declarat premierul, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.