Acasă Social Deșeurile – o problemă de mediu, o problemă economică, de siguranță publică...

Deșeurile – o problemă de mediu, o problemă economică, de siguranță publică și un facilitator al incendiilor de vegetație și de pădure 

DISTRIBUIȚI

160879 – 17082021 – La 17 august a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, au avut o întâlnire de lucru la sediul MAI. Discuțiile au avut ca principală temă identificarea de soluții și activități comune celor două ministere care să contribuie la protecția mediului, având în vedere Raportul Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cu accent pe combaterea transporturilor ilegale de deșeuri sau introducerea acestora ilegal pe teritoriul național.

Întrucât acest fenomen a cunoscut o creștere în ultimul an, se impune adaptarea legislației naționale la realitățile actuale și dezvoltarea unui mecanism eficient de cooperare interinstituțională.

În continuare, cei doi oficiali au participat la o ședință în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI în cadrul căreia au fost trasate direcțiile de acțiune pentru perioada ce urmează, raportate la prevenirea producerii incendiilor de vegetație și de pădure.

Pentru prevenirea acestor situații, ministrul Lucian Bode a subliniat: „Am văzut cu toții cu ce situații extreme s-au confruntat țările în care incendiile de vegetație au scăpat de sub control, afectând viețile și bunurile a mii de oameni. Am văzut, de asemenea, presiunea enormă asupra autorităților cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență din aceste țări, care au fost nevoite să facă eforturi supraomenești pentru salvarea oamenilor și a bunurilor materiale din calea focului. (…) Vă solicit să intensificați activitățile cu scop preventiv în zonele în care se află culturi agricole, în cele frecventate pentru agrement și în locuri cu vegetație forestieră. Pentru realizarea acestor măsuri este necesar să cooperați activ și constant cu toate autoritățile responsabile, pompieri, poliție, jandarmerie și cu autoritățile locale. Aveți toate pârghiile legale pentru a veni aproape de cetățeni. Iar atât timp cât aceștia sunt informați, nu mai poate nimeni să invoce necunoștința legii.”

De asemenea, s-a solicitat să se acorde în continuare atenție problematicii deșeurilor care nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o problemă economică, de siguranță publică și adesea un facilitator al incendiilor de vegetație și de pădure.

Totodată, ministrul Lucian Bode a solicitat să se realizeze o analiză actualizată la nivelul fiecărui județ a riscurilor și vulnerabilităților existente în funcție de specificul zonei, precum și un plan de măsuri care să permită o intervenție cât mai rapidă și adaptată în astfel de situații.

În context, a atras atenția că este necesar ca autoritățile locale, conform competențelor pe care le au, împreună cu celelalte instituții competente să ia toate măsurile necesare pentru a descuraja persoanele care incendiază ilegal vegetația, iar atunci când aceste fapte se produc, trebuie sancționate cu fermitate având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru viața și bunurile oamenilor.

În încheiere, ministrul Afacerilor Interne a transmis că: „Vă cer mobilizare maximă și o cooperare exemplară între dumneavoastră pentru a ține la distanță incendiile de vegetație și de pădure, respectiv implicațiile dezastruoase pe care acestea le au în plan social, economic și asupra mediului înconjurător și climei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.