Acasă Externe Miniștrii de Externe din statele membre ale NATO discută vineri situația din...

Miniștrii de Externe din statele membre ale NATO discută vineri situația din Afganistan

DISTRIBUIȚI

 160905 – 19082021 – Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) vor participa vineri la o reuniune prin videoconferinţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, a anunţat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stoltenberg a declarat că această reuniune extraordinară, convocată în contextul în care statele occidentale își accelerează misiunile de evacuare din Kabul, va fi destinată „menţinerii unei coordonări strânse şi discutării unei abordări comune privind Afganistanul” după preluarea puterii de către talibani.

Secretarul general al NATO a criticat marţi „eşecul autorităţilor afgane” în a se opune combatanților talibani și a-i împiedică să preia puterea la Kabul.

De asemenea, Stoltenberg a mai apărat angajamentul trupelor aliate în Afganistan și a autorizat trimiterea mai multor avioane de evacuare la Kabul.

Forţele afgane „au luptat cu curaj, dar nu au reuşit să securizeze ţara”, pentru că „în cele din urmă, autorităţile politice afgane au eşuat în a opune rezistenţă talibanilor şi a ajunge la o soluţie paşnică (…) Eşecul autorităţilor afgane este acela care a dus la ceea ce vedem astăzi”, a declarat Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă.

Secretarul general al NATO a mai afirmat că terorismul internațional este o amenințare odată cu revenirea talibanilor la putere în Afganistan, iar NATO „trebuie să rămână vigilentă în prima linie a luptei”.

Jens Stoltenberg a spus că prăbușirea forțelor afgane în fața ofensivei talibanilor a fost o surpriză și trebuie învățate lecții din aceste incidente. Acesta a adăugat că preocuparea principală a NATO trebuie să fie evacuarea persoanelor vulnerabile din țară.

Liderul organizației nord-atlantice le-a solicitat talibanilor să faciliteze plecarea tuturor celor care vor să plece din Afganistan şi a spus că NATO a fost de acord să trimită mai multe avioane de evacuare la Kabul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.