Acasă Economie OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie...

OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român

DISTRIBUIȚI

160700 – 03082021 – Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a comentat informaţiile furnizate în presa austriacă potrivit cărora OMV ar intenţiona să-şi vândă participaţia deţinută la Petrom, de care ar fi interesaţi deopotrivă ruşii de la Gazprom şi ungurii de la Mol.

Din pacate, lansarea unor zvonuri pare ca s-a transformat in strategie politica si “actiune de diplomatie superficiala”, scrie pe FB Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Pentru ca se lanseaza tot felul de scenarii cu privire la Petrom si “preluarea de catre Gazprom”, ministrul face o serie de precizari: ”OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român. Totodata, nu am astfel de informaţii. Le consider speculaţii şi sunt fără temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri şi am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înşel, o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată anul acesta de Parlament şi este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislaţia românească. Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate naţională, un stat membru poate refuza acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât şi gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate naţională, să nu fie de acord cu orice tranzacţie. Şi nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacţie unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât şi gaze naturale. Nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere. Şi asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate naţionala. Securitatea nationala nu este negociabila, iar securitatea energetica este o parte importanta din aceasta!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.