Acasă Economie Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat

Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat

DISTRIBUIȚI
foto:wall-street.ro

160809 – 11082021 – Guvernul a aprobat două ordonanțe privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor, iar săptămâna viitoare va fi adoptată o ordonanța de urgență pentru regimul deșeurilor. Actele normative reglementează reguli și principii stricte privind reciclarea și depozitarea deșeurilor și vor duce la închiderea unor notificări făcute de Uniunea Europeană la adresa României pentru întârzierea implementării directivelor europene.

Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, Ordonanța de Urgență care va fi adoptată săptămâna viitoare va elimina posibilitatea ca autoritățile locale să colecteze gunoiul la grămadă.

Ordonanțele adoptate prevăd o serie de restricții privind elimnarea prin depozitare a deșeurilor. Politica UE este clară în toate domeniile, indiferent de industrie sau deșeuri municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate și creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Cele două acte norative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore privind gestionarea deșeurilor, trasabilitatea, siteme informatice a trasabilității deșeurilor puse pe piață, vin cu aceste ținte ambițioase la nivelul Uniunii. Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate.

Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău. Responsabilitatea este a UAT-urilor, atât din punct de vedere administrativ cât și din punct de vedere politic. Această responsabilitate politică este cea care blochează decizii radicale dar importante pentru depozitarea deșeurilor, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a precizat că implementarea principiilor și obiectivelor pentru „devierea de la groapă” a gunoiului va avea un impact economic important.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.