Acasă Social Administratie Primăria Capitalei, nevoită să achite din prima majoritatea sumelor către cei peste...

Primăria Capitalei, nevoită să achite din prima majoritatea sumelor către cei peste 240 de creditori

DISTRIBUIȚI

 160882 – 17082021 – Primăria Capitalei n-a obținut dreptul de a plăti eșalonat decât o mică parte din datoriile pentru care a avut conturile poprite, în prima parte a anului. Așa că a fost nevoită să achite din prima majoritatea sumelor către cei peste 240 de creditori care abia așteptau să o execute.

Au mai rămas de achitat doar câteva tranșe către o companie care a acceptat să își primească eșalonat despăgubirile de 2,3 milioane de euro de la PMB, scrie Spotmedia.ro.

Nicușor Dan a declarat, în repetate rânduri, că momentan nu poate administra Bucureștiul așa cum și-ar dori și nici nu are cum să înceapă mari investiții, din cauza datoriilor pe care le-a moștenit de la administrația Firea.

Cuantumul acestor datorii se ridica la începutul acestui an – potrivit primarului general al Capitalei – la nu mai puțin de 3 miliarde de lei.

Și mai rău era că, pentru a-și recupera parte dintre respectivele datorii, mai mulți creditorii au pus poprire pe conturile Primăriei Capitalei, încă din vara anului trecut.

Așa că, până la adoptarea bugetului Primăriei Capitalei pentru anul 2021 – care a avut loc cu mare întârziere, pe 7 mai – instituția n-a avut cum să achite alte cheltuieli în afara celor care i-au asigurat funcționarea (salarii, utilități etc).

În schimb, n-a putut plăti la timp pentru dezinsecție și deratizare, pentru întreținerea vegetației din parcuri sau acoperirea gropilor de pe străzi.

Iar acele întârzieri încă mai au efecte nefaste. Spre exemplu, în ciuda faptului că acum se stropește împotriva țânțarilor, în București, numărul de insecte este încă deranjant de mare. Iar unul dintre motive este tocmai că s-a început prea târziu aplicarea tratamentelor.

În context, am fost curioși să aflăm cât de mari erau datoriile pentru care au fost poprite conturile Primăriei Capitalei, dar și dacă instituția a reușit să negocieze cu creditorii săi o eșalonare a plăților. Sau dacă nu cumva – în imposibilitatea de a eșalona – a fost nevoită de plătească, din prima, toată suma datorată.

Iată ce a transmis instituția.

”La data de 17 mai 2021, asupra conturilor Municipiului București deschise la Trezoreria Statului erau inregistrate 245 de adrese de inființare a popririi de către executori judecătorești, pentru executarea silită a titlurilor executorii deținute de persoane fizice și juridice impotriva Municipiului București, pentu o sumă totală de aproximativ 45.632.000 lei”, a precizat PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.

La întrebarea legată de motivele acumulări datoriilor, PMB nu a răspuns. De asemenea, a refuzat să comunice numerele dosarelor în care creditorii au căpătat dreptul de a executa PMB. Și nici nu a motivat faptul că nu ne-a pus la dispoziție informațiile solicitate.

În schimb, instituția a transmis că numele persoanelor reprezintă date cu caracter personal ”indiferent dacă, într-o situație, sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei”.

Deși PMB nu s-a mai străduit să formuleze clar acest răspuns, tragem concluzia că în baza acestui argument nu ne-a transmis numele persoanelor fizice care puseseră popriri pe bugetul instituției.

Tot PMB a comunicat că a reușit să obțină un acord de stingere amiabilă cu doar doi dintre creditorii săi: Compania Municipală Iluminat Public SRL (care are delegat serviciul de iluminat public din București) și cu o societate care se numelte Grec-Rom Business Group SRL (și care este deținută de mai multe companii din Cipru).

În prezent, a mai transmis PMB la solicitarea Spotmedia.ro, Direcția Juridică mai are în urmărire un singur acord de eșalonare a plăților.

În cadrul acestuia, PMB a obținut posibilitatea de a achita, în șase tranșe egale, despăgubiri de peste 2,3 milioane de euro (cuantumul exact al datoriei fiind de de 2.190.186 de euro și 418.067 de lei).

Dacă și-a respectat angajamentele de plată, înseamnă că PMB a plătit deja cel puțin jumătate din această sumă.

Cu excepția acestor sume, PMB susține că a plătit tot ce datora încă din luna mai.

Per total, suma de 45.632.000 de lei de plată pentru ridicarea popririi de pe conturi a reprezentat 13,4% din suma totală de 341.075.375 de lei pe care a încasat-o PMB în luna mai, de la Guvern, sub formă de cote defalcate din impozitul pe venit.

Rămâne să aflăm cum se va descurca instituția și cu achitarea celorlalte datorii. Și cât timp vor mai ține acestea în loc întreținerea orașului și investițiile promise de Nicușor Dan, în campania electorală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.