Acasă Politic Bogdan Aurescu la Forumul Strategic de la Bled (Slovenia)

Bogdan Aurescu la Forumul Strategic de la Bled (Slovenia)

DISTRIBUIȚI

 161091 – 03092021 –Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 2 septembrie 2021, la cea de-a 16 ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia. Oficialul român a fost invitat ca vorbitor în cadrul sesiunii cu tema Provocările Summitului Parteneriatului Estic: calibrarea agendei Parteneriatului (EU`s Challenging Eastern Partnership Summit 2021: Calibrating its Agenda), la care au mai luat parte Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jakub Kulhánek, directorul general adjunct pentru Vecinătate și Negocieri pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, precum și adjunctul ministrului afacerilor externe al Georgiei, Teimuraz Janjalia.

În intervenția sa, ministrul Aurescu s-a referit la provocările cu care se confruntă atât Uniunea Europeană, cât și Vecinătatea sa Estică, pandemia de COVID-19 exacerbând consecințele unor fenomene negative preexistente, cum ar fi disparitățile economico-sociale, migrația, conflictele și deficitele democratice.

Pe acest fond, oficialul român a subliniat că Uniunea Europeană are datoria de a-și consolida profilul de actor influent la nivel global, prin sprijinirea proceselor de transformare democratică și de sporire a rezilienței statelor din Vecinătatea sa Estică. În context, ministrul Aurescu a pledat pentru revitalizarea și eficientizarea Parteneriatului Estic (PaE), prin asumarea unei viziuni strategice referitoare la angajamentul pe termen lung al UE în sprijinul statelor din Vecinătatea Estică, printr-un set de obiective concrete și ambițioase ale Parteneriatului pentru perioada post-2020.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că Declarația Comună care va fi adoptată cu prilejul Summitului PaE, programat pentru luna decembrie 2021, va confirma sprijinul ferm al UE pentru statele din regiune, inclusiv prin deschiderea unor noi posibilități de aprofundare a cooperării cu statele partenere care manifestă un nivel ridicat de ambiție în relația cu UE și care înregistrează rezultate substanțiale în procesul de implementare a reformelor structurale. De asemenea, a pledat pentru recunoașterea de perspectivei europene a acestor state, subliniind puterea transformatoare a procesului de aderare la UE.

Totodată, șeful diplomației române a subliniat importanța asumării, de către UE, a unui angajament mai activ în ceea ce privește reglementarea conflictelor prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre, care afectează cinci din cele șase state ale Parteneriatului Estic. În context, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat faptul că aceste conflicte reprezintă un risc major pentru stabilitatea și securitatea întregii regiuni, precum și pentru securitatea euroatlantică, având în vedere gradul ridicat de impredictibilitate și potențialul destabilizator pe care îl antrenează, precum și impactul negativ asupra capacității statelor afectate de acest tip de conflicte de a implementa reformele structurale esențiale pentru democratizare și modernizare, dar și de a lua decizii strategice referitoare la propriul viitor.

Ministrul Aurescu a evocat, în context, rezultatele dezbaterii pe această temă, derulată, la inițiativa României, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene (format Gymnich) desfășurată la Lisabona, în data de 27 mai 2021, precum și propunerile concrete formulate de România, inclusiv ca urmare a concluziilor desprinse în urma turneului diplomatic comun efectuat de ministrul Bogdan Aurescu, alături de omologii din Austria și Lituania, la finalul lunii iunie, în cele trei țări din Caucazul de Sud (Georgia, R. Armenia și R. Azerbaidjan), în coordonarea și sub mandatul încredințat de către Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell.

Printre aceste propuneri se numără sporirea prezenței și influenței politice a UE în Vecinătatea sa Estică, constituirea unui cadru formal dedicat dialogului pe teme de securitate cu statele PaE, înființarea unui post de Reprezentant Special al UE pentru reziliența partenerilor din Vecinătatea Estică și conflictele prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre, sau valorificarea la întregul potențial, a prevederilor Acordurilor Cuprinzătoare de Liber Schimb încheiate între UE și partenerii estici, inclusiv prin identificare de formule pentru aplicarea acestora și în regiunile separatiste – de natură a sprijini reintegrarea acestora.

Ministrul Aurescu a evidențiat totodată necesitatea sprijinirii de către UE a Republicii Moldova, care se bucură de o șansă unică după alegerile anticipate din luna iulie de a se reforma profund, în spirit european, răspunzând astfel așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova.

Forumul Strategic de la Bled este o reuniune anuală importantă a liderilor europeni și internaționali, din sectorul guvernamental și mediul privat. Evenimentul s-a impus, în special în Europa Centrală și de Est, ca platformă cheie pentru dezbateri la nivel înalt, încercând să ofere răspunsuri strategice la chestiuni regionale și globale de actualitate. Ediția din acest an a Forumului Strategic de la Bled a avut ca temă Viitorul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.