Acasă Social Codul ocupaţiilor, depăşit de realitatea din piaţă

Codul ocupaţiilor, depăşit de realitatea din piaţă

DISTRIBUIȚI

 161330 – 21092021 – Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică, în timp ce peste 1.800 de meserii actuale nu se regăsesc în cod. ”Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă”, a transmis ministrul, precizând că se lucrează la actualizarea acestuia. 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi şi alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO) nu se regăsesc în COR, aceasta este una dintre concluziile evaluărilor pe care le-am realizat împreună cu Autoritatea Naţională pentru Calificări, a scris, pe Facebook, ministrul Muncii.

Conform Ministerului Muncii, ocupaţii care nu mai sunt practicate şi se elimină sunt: ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor, scuturător, aburitor plută.

Printre ocupaţiile care ar putea fi introduse în COR se numără cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii, expert în securitate cibernetică

Raluca Turcan anunţă că a discutat cu reprezentanţii a șapte mari companii din România şi ai Confederaţiei Patronale ”Concordia”, care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupaţiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.