Acasă Social Administratie Cu mască sau fără mască?

Cu mască sau fără mască?

DISTRIBUIȚI
Portrait of woman wearing surgical mask at home. Covid-19, coronavirus and quarantine concept.

161418 – 27092021 – Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a adoptat duminică o hotărâre prin care a stabilit mai multe măsuri după ce rata de incidență în Capitală a ajuns la 4,35 la mie. Prefectura Capitalei a transmis însă un comunicat care a generat confuzie privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Jurnaliștii au încercat timp de aproape o oră și jumătate să afle de la subprefectul Antonela Ghiță, care conduce Prefectura, dacă masca de protecție va fi obligatorie sau nu pe stradă. ”Reglementarea este cea din hotărârea de guvern. Eu apreciez că este peste tot” – este unul dintre răspunsurile subprefectului.

Lămuririle au venit de la DSP București: masca este obligatorie în pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, așa cum este și acum, de altfel. Masca va fi obligatorie și la locul de muncă.

Prefectura Capitalei a anunțat, printr-un comunicat de presă, că duminică a avut loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București, fiind luate mai multe măsuri care vor în vigoare din această noapte, de la ora 00.00, pentru 14 zile.

Comunicatul Prefecturii a generat însă confuzie privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise: ”Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, a constatat că la nivelul municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 26.09.2021, este de 4,35 /1000 de locuitori, fapt pentru care, începând cu data de 27.09.2021, ora 00.00 se dispun următoarele măsuri pentru o perioada de 14 zile, urmând a fi reevaluate în funcție de rata de incidență:

În aplicarea prevederilor art.1 din Anexa 2 la HG nr.932/2021 pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările.

În aplicarea prevederilor art.9 pct.4¹ din Anexa 3 la HG nr.932/2021 activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

Din acest comunicat se poate înțelege că masca va fi obligatorie în toate spațiile publice.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Țipișcă, a precizat că ”într adevar s-a strecurat o eroare de tehnoredactare, în sensul că trebuia pus semnul grafic două puncte, înaintea spațiilor enumerate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.