Acasă Anchete Falimentul City: dosar penal împotriva unor foști șefi ASF. Procurorii caută probe...

Falimentul City: dosar penal împotriva unor foști șefi ASF. Procurorii caută probe și în Insulele Cayman

DISTRIBUIȚI

161349 – 21092021 – Sancțiunile aplicate de ASF firmei de asigurări City Insurance au fost micșorate drastic de judecători, iar cele mai multe dintre sancțiuni au fost suspendate până la finalizarea proceselor. 20 de persoane, îndeosebi din fosta conducere a ASF, sunt vizate de o anchetă privind activitatea firmei.

Directorul Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a declarat, recent, pentru Europa Liberă că, în legătură cu scandalul City Insurance, instituția a amendat conducerea societății de mai multe ori și că a sesizat procurorii pentru a face verificări în derularea acestui faliment de jumătate de miliard de euro.

Europa Liberă a verificat pe portalul instanțelor de judecată ce s-a întâmplat cu aceste amenzi contestate de City Insurance și în ce stadiu sunt sesizările penale ale ASF la Parchet.

Plângeri penale din 2021

Primele sesizări penale au fost făcute în urmă cu cinci luni, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și la Secția Penală și de Urmărire Criminalistică a Parchetului General.

Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că acestea au fost făcute de actuala conducere a ASF, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. „Totul pleacă de la Solvency II, legislația comunitară extrem de flexibilă cu privire la garanții. Cei care trebuiau să supravegheze firma nu și-au făcut treaba”, a declarat sursa citată.

În anchetă sunt verificate peste 20 de persoane, fiind solicitate date din Elveția și Luxemburg, dar și de la autoritățile din Insulele Cayman, locul unde a fost înregistrată firma offshore care a reasigurat societatea din România.

Șefii ASF din 2020

Până în 2020, ASF, autoritatea care trebuia să supravegheze și să verifice activitatea City Insurance, a fost condusă de Leonardo Badea – președinte, Dascălu Elena Doina – prim-vicepreședinte membru executiv, Marius Sorin Ovidiu Bota – vicepreședinte membru executiv, sectorul instrumente și investiții financiare, Cristian Roșu – vicepreședinte membru executiv sectorul asigurări – reasigurări, Ștefan Daniel Armeanu – vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private, Jozsef Birtalan – membru neexecutiv, Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv, Ioan Gheorghe Țara – membru neexecutiv, Ovidiu Răzvan Wlassopol – membru neexecutiv.

În octombrie 2019, Leonardo Badea demisionează de la șefia ASF și ajunge viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR). Înainte de el, șeful ASF a fost Mişu Negriţoiu care a fost înlocuit de Liviu Dragnea. Locul lui Badea a fost luat, la propunerea Parlamentului, în iunie 2020, de Nicu Marcu.

La nivelul anului 2020, salariul mediu net în ASF era de 10.660 de lei, salariile colegiului de conducere fiind între 6.200 și 13.500 de euro pe lună.

Amenzi atacate în instanță

În ceea ce privește sancțiunile ASF date firmei de asigurări, acestea au fost aplicate în perioada 2020 – 2021, pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA. Cele mai multe dintre ele au fost contestate în instanță. Judecătorii nu au avut o practică unitară în judecarea acestor procese, unele fiind suspendate, în altele fiind păstrate amenzile, în altele micșorate chiar de 100 de ori.

Pe 30 iunie 2021, Curtea de Apel București anulează în parte o decizie din ianuarie 2021 a ASF prin care îl amenda pe Robert Woodthorpe Browne, președinte al Consiliului de Supraveghere al City Insurance SA cu 450.000 de lei. Astfel, amenda a fost redusă de zece ori, la 45.000 de lei.

În martie 2021, aceeași instanță, dispune suspendarea executării deciziei prin care Max Walter Rossler, vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al City Insurance, era amendat cu 450.000 de lei, până la soluționarea definitivă a unui alt dosar care avea aproximativ același obiect. Termenul de judecată stabilit pentru acest proces – 1 octombrie 2021.

Contestată a fost și o altă decizie a ASF, prin care se stabileau o serie de măsuri în sarcina City Insurance SA. Procesul nu este finalizat și are termen pe 2 octombrie 2021.

O altă decizie a ASF, din ianuarie 2021, a fost contestată de firma de asigurare și a fost sesizată Curtea Constituțională, cu presupunerea ca o serie de articole din legea de funcționare a ASF ar fi neconstituționale. Procesul are termen pe 11 octombrie.

Cristian Pascale, membru al CA al City Insurance, a contestat și el amenda de 450.000 de lei primită din partea ASF. Procesul se va judeca pe 19 octombrie la Curtea de Apel București.

Amendarea tot cu 450.000 de lei a Arampovei Aelita, membru al CA al firmei de asigurare, a fost suspendată de judecători până la finalizarea procesului pe fond.

În ianuarie 2021, ASF decidea sancționarea cu amendă de 500.000 lei în cazul lui Mircea Barbu Buzera, vicepreședinte al Directoratului City Insurance. Pe 12 martie 2021, Curtea de Apel București a suspendat decizia de amendare „până la soluţionarea definitivă a acțiunii în anulare înregistrată pe rolul instanței sub nr.1010/2/2021”.

Pe 3 iunie 2021, ASF îl amenda cu un milion de lei pe Renato Szilagyi președinte al directoratului City Insurance. În martie 2021, decizia de amendare este suspendată pînă se judecă proces de anulare a amenzii, termen de judecată fiind stabilit pentru 21 septembrie.

Epameinondas Papanikolaou – membru al consiliului de supraveghere al City Insurance a fost și el amendat cu 450.000 de lei de ASF. A contestat decizia și a obținut suspendarea amenzii până la judecarea anularii acesteia. Judecătorii au deci să reducă amenda de 100 de ori, la 450.000 de lei la 4500 de lei.

În ianuarie 2021, ASF îl amenda cu 500.000 de lei pe Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al directoratului City Insurance. Grecul a contestat decizia, dar a pierdut procesul. Pe 18 iunie 2021, Curtea de Apel București îi respingea cererea.

Aceste hotărâri nu sunt definitive, iar părțile din proces au posibilitatea de a le ataca la instanța supremă.

Din septembrie 2019 până în prezent, valoarea cumulată a amenzilor City Insurance a ajuns la peste 15 milioane de lei.

Cui aparține City Insurance?

Potrivit confidas.ro, City Insurance SA este deținută în proporție de 9% de Nicolae Mușat și de Vivendi International SRL cu 85,5 %, diferența de acțiuni fiind în posesia mai multor persoane fizice. În ultimii opt ani, firma a încheiat 1.188 de contracte de achiziții, în valoare de 6,5 milioane de lei, cu instituții publice.

La rândul ei, Vivendi International SRL este deținută în proporție de 100% de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Firma este administrată de grecul Epameinondas Papanikolaou. Conform sursei citate, societatea are un singur angajat, pe 2020 a avut o cifră de afaceri 0 și un profit de 13,1 milioane de lei.

În aprilie 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări pentru „săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite”, potrivit unui comunicat al DNA. Trei ani mai târziu, Odobescu era achitat de instanța supremă.

City Insurance SA este liderul pieţei asigurărilor din România, cu peste 2,3 miliarde de lei prime subscrise la final de 2020, dominând segmentul asigurărilor generale şi RCA.

Căpușare ca la manual

Valentin Ionescu, actual director în ASF, a declarat recent că, în urma unor controale făcute în România şi Elveţia a descoperit că Vivendi, acţionarul majoritar a acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%. „City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an” a spus Ionescu. – sursa: Romania.europalibera.org

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.