Acasă Anchete Fostul prim-adjunct al DGIA, generalul Iulian Cristian Gheorghe, condamnat

Fostul prim-adjunct al DGIA, generalul Iulian Cristian Gheorghe, condamnat

DISTRIBUIȚI

161286 – 16092021 – Generalul Iulian Cristian Gherghe, fostul prim-adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), a fost condamnat la un an și cinci luni de închisoare cu executare pentru că a sustras 179.400 de dolari din fondurile de război ale serviciului secret, scrie Newsweek România.

Totodată, judecătorii de la Curtea Militară de Apel au decis să suspende executarea pedepsei.

Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost prim-adjunctul Direcției de Informații a Armatei, condusă de generalul Marian Hapău. El era principalul favorit la șefia serviciului secret al Armatei, în cazul în care generalul Marian Hapău se pensiona. Generalul Gherghe nu a mai apucat să ajungă șeful celui mai important serviciu secret din România pentru că a fost arestat preventiv la cererea Parchetul Militar, în martie 2021.

Procurorii militari l-au acuzat pe generalul Gherghe că a delapidat o sumă de 179.400 de dolari din fondurile de război ale Direcției Generale de Informații a Armatei. Sesizarea parchetului a fost făcută de conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), adică de generalul Marian Hapău.

„S-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul și-a însușit fără drept suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri”, se menționează într-un comunicat de presă.

Cum a scos generalul banii din contul secret? A folosit o ștampilă cu semnătura șefului DGIA, generalul Marian Hapău. Timp de aproape un an de zile, generalul Gherghe a ținut banii într-un seif din biroul său de la Direcția Generală de Informații a Armatei. Ulterior, cu acești bani, și-ar fi cumpărat un teren și o casă la Corbeanca.

În cufărul de război se aflau cel puțin 1.267.000 dolari, bani aflați la dispoziția directă a șefilor care s-au perindat în ultimii 30 de ani la conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei. În prezent, de existența acestui cont secret știau (și aveau acces la acesta) doar șefii Direcției Generale de Informații a Armatei. Adică generalul Marian Hapău și locțiitorul său, generalul Iulian Cristian Gherghe.

Nu se știe câte milioane de dolari s-au rulat sau au dispărut din acest cont în ultimii 30 de ani. Cum nu se știe nici din ce comisioane a fost alimentat contul secret din anul 1990 până în prezent.

Iulian Cristian Gherghe a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea de președintele României Klaus Iohannis prin Decretul 1.100 din 29 noiembrie 2017. Decizia de avansare în grad s-a făcut la propunerea ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor și a unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării. Doi ani mai târziu, generalul Iulian Cristian Gherghe a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele prin Decretul 953 din data de 28 noiembrie 2019 semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul de atunci Ludoic Orban. Câteva luni mai târziu, pe 26 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a emis Decretul 152, prin care generalul cu două stele Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă începând cu data de 28 februarie 2021.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.