Acasă Social Sanatate Hai cu doza a treia de vaccin!

Hai cu doza a treia de vaccin!

DISTRIBUIȚI

 161372 – 23092021 – Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19 va începe în România săptămâna viitoare, marţi, în condiţiile în care evoluţia epidemiologică este severă. Este decizia luată în unanimitate în şedinţa Comitetului pentru vaccinare, la care au participat ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, şi oficiali de la Agenția Națională a Medicamentului şi Institutul Național de Sănătate Publică .

Toţi cei care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID vor putea beneficia şi de a treia doză gratuită. O vor putea primi chiar şi cei care au trecut prin boală, deşi iniţial oficialii spuneau că vor fi excluşi cei care au avut COVID. Doza de rapel va fi doar cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza 3 de la Pfizer sau Moderna. Pentru cei imunizaţi cu Johnson&Johnson nu este necesară acum încă o doză, în condiţiile în care vaccinarea cu acest produs a început la 4 mai. Programarea pentru doza trei poate fi făcută prin platforma oficială sau call-center, dar cei interesaţi pot merge şi direct la centrele de vaccinare.

Deja sunt tot mai multe infecții la persoane vaccinate cu schemă completă, după mai mult de şase luni de la ultima doză. Datele arată că schemele actuale de vaccinare au o eficienţă de aproximativ 80% pentru tulpina Delta, iar doza suplimentară ar creşte eficiența la 95%. Şeful Comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că riscul de infecție la cei vaccinați cu trei doze este de cel puțin 10 ori mai redus faţă de cei care au schema cu două doze, iar riscul de spitalizare și de a face o formă severă este de aproximativ 20 de ori mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.