Acasă Externe ONU: semnal de alarmă asupra foametei „iminente” în Afganistan

ONU: semnal de alarmă asupra foametei „iminente” în Afganistan

DISTRIBUIȚI

 161419 – 27092021 – Afganistanul riscă „foametea iminentă” odată cu apropierea iernii. Acest lucru este o consecință a serviciilor întrerupte de revenirea la putere a talibanilor, a avertizat un oficial al ONU într-un interviu acordat AFP.

Natalia Kanem, directorul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), a declaratcă situația din Afganistan este gravă.

„Nu ar fi o exagerare să spunem că cel puțin o treime din populația Afganistanului, în jur de 33 de milioane, este afectată de „foamea iminentă”, a avertizat Kanem.

Iernile dure, care perturbă capacitatea de a transporta provizii către zonele izolate ale țării montane, plus pandemia de coronavirus vor agrava o situație deja complicată, a adăugat ea.

Femeile și fetele vor suporta tot ce este mai rău, avertizează ONU

„Este urgent, în special pentru femeile și fetele care suferă deja. Aceasta este una dintre țările cu cele mai mari decese în timpul nașterii și al ratelor de sarcină.

Chiar și într-o perioadă de tranziție, femeile și fetele au drepturi, iar acestea trebuie respectate”, a spus ea.

Kanem a reiterat apelurile făcute de comunitatea internațională către talibani, care au trecut la putere luna trecută în timp ce Statele Unite și-au retras ultimele trupe, punând capăt războiului de 20 de ani.

„Femeile din Afganistan au clarificat de-a lungul anilor că își doresc educație, își doresc îngrijire medicală și că sunt, de asemenea, dispuse și capabile să proiecteze programe și să poată conduce comunitățile lor”, a spus ea.

Liderii talibani au încercat să descrie grupul ca fiind mai moderat decât atunci când a condus ultima oară Afganistanul din 1996 până în 2001. Apoi, femeilor li s-a interzis școala sau munca și li s-a permis să plece de acasă doar cu un șofer de sex masculin.

Au promis că se vor schimba, spunând că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii sharia islamice.

Cu toate acestea, nicio femeie nu a fost numită în guvernul provizoriu și islamiștii par să elimine treptat libertățile afganilor.

Reprezentantul ONU a avertizat că, dacă sistemul de sănătate se va defecta, acest lucru va duce la „dezastru complet”, dar a adăugat că, în cea mai mare parte, centrele de sănătate dedicate familiei au rămas deschise.

ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari destinat sistemului de sănătate din Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.