Acasă Social Administratie Primăria Capitalei asigură sterilizarea gratuită pentru 10.000 de câini şi pisici din...

Primăria Capitalei asigură sterilizarea gratuită pentru 10.000 de câini şi pisici din Bucureşti

DISTRIBUIȚI

 161069 – 02092021 – Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la 1 septembrie 2021, un proiect de hotărâre prin care, în perioada următoare, vor fi sterilizate 10.000 de animale din Capitală, câini fără pedigree, cu deținător şi pisici fără pedigree, cu și fără deținător. Concret, prin intermediul acestui program vor fi subvenționate următoarele servicii: identificarea prin microcip şi înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), sterilizarea câinilor fără pedigree, cu deținător, și sterilizarea pisicilor fără pedigree, cu și fără deținător.

Potrivit acestui proiect, fiecare persoană cu domiciliul sau reședința în București va putea beneficia de aceste servicii în limita a maximum 5 animale (câini și/sau pisici), după principiul primul venit primul servit, în limita plafonului stabilit. Suportarea cheltuielilor necesare se va face din bugetul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.

În cazul câinilor, sunt obligatorii, prin lege, identificarea prin microcip și înregistrarea acestora în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV). Pentru pisici nu există această obligativitate legală de a fi înregistrate într-un registru gestionat de CMV.

Identificarea prin microcip și înregistrarea datelor câinelui și ale proprietarului acestuia în RECS previn abandonul câinilor și ajută la sancționarea celor care totuși săvârșesc această contravenție. Datorită microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.

Acest proiect vine ca răspuns la problema generată de abandonul de animale, dar și ca urmare a numeroaselor petiții primite de către ASPA cu privire la înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân din Capitală.

În 2018 şi 2019, la nivelul municipiului București s-au derulat programe de sterilizări gratuite, în baza HCGMB nr. 156/2018, HCGMB nr. 124/2019 în cadrul cărpora s-au sterilizat gratuit un număr aproximativ de 9300 de animale:  2800 în 2018, şi aproximativ 6500 de animale în 2019 (1960 câini și 4517 pisici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.