Acasă Politic Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2021 – „Acțiunea diplomației pentru...

Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2021 – „Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României”

DISTRIBUIȚI

161115 – 05092021 – Ediția 2021 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) se va desfășura în perioada 7-9 septembrie 2021, sub titlul „Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României”în sistem video-conferință, pentru a doua oară în istoria organizării acestui eveniment.

Tema principală a reuniunii din acest an este centrată în jurul conceptului de reziliență, având în vedere creșterea importanței acesteia în contextul pandemiei de COVID-19 și de provocările de provocările asociate.

Pentru diplomația română, conceptul de reziliență înseamnă protejarea mai eficientă a valorilor, intereselor cetățenilor, ale statului și ale organizațiilor internaționale din care acesta face parte – atât prin acțiuni pe plan intern, cât și pe plan extern. Mai concret, înseamnă creșterea rezistenței și capacității de adaptare și de a gestiona provocări regionale și globale, securizând în același timp funcționalitatea optimă la nivel instituțional.

Consolidarea rezilienței necesită o acțiune coordonată împreună cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, like-minded.

Astfel, pentru a răspunde pe mai departe acestor provocări folosind instrumentele acțiunii diplomatice, o atenție specială va fi dedicată modului în care poate fi consolidată cooperarea cu statele partenere.

Invitații acestei Reuniuni reflectă importanța pe care România o acordă principalelor formate regionale și globale, dar și consolidării relațiilor bilaterale cheie, cu state din Europa și din întreaga lume, în acord cu obiectivele asumate.

Cu prilejul RADR, se vor afla la București, cu acest prilej, ministrul afacerilor externe din Republica Moldova, Nicolae Popescu, ministrul grec al afacerilor externe, Nikos Dendias, precum și Secretarul General al Comunității Democrațiilor, Thomas E. Garrett.

La lucrările RADR vor participa, în sistem video-conferință, Secretarul General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, și ministrul australian al comerțului, turismului și investițiilor, Dan Tehan.

Dezbaterile RADR se vor axa, de asemenea, asupra consolidării multilateralismului, importanței procesului Conferinței privind Viitorul Europei și al NATO2030, precum și necesității concentrării eforturilor diplomației române asupra unor teme emergente ca tranziția digitală și răspunsul la schimbările climatice, creșterea rolului noilor tehnologii și securității cibernetice.

Agenda RADR 2021 include și două sesiuni extrem de importante din perspectiva Ministerului Afacerilor Externe: sesiunea dedicată temelor emergente pe agenda diplomației – precum tranziția digitală, noile tehnologii, schimbări climatice – și o sesiune dedicată prezentării elementelor de reformă consulară din cadrul MAE. Această sesiune va oferi oportunitatea realizării unui bilanț al principalelor acțiuni pe linie consulară pe parcursul ultimului an, cu accent asupra elementelor de reformă consulară implementate până în prezent sau planificate în viitorul apropiat.

În cadrul sesiunii vor fi abordate sub-teme cheie, precum eforturile de creștere a accesibilității și eficienței serviciilor consulare, optimizarea și îmbunătățirea sistemelor informatice din platforma E-Cons, digitalizarea și debirocratizarea serviciilor consulare, identificarea de noi instrumente și adaptarea acestora pentru o mai bună și eficientă gestionare a situațiilor de criză consulară, de acordare a asistenței și protecției consulare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.