Acasă Politic România şi SUA vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi

România şi SUA vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi

Declaraţie comună a MAE român și a Departamentului de Stat din SUA

DISTRIBUIȚI

 161238– 14092021 – Cu prilejul aniversării a 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și de la semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România, Ministerul Afacerilor Externe al României și Departamentul de Stat al Statelor Unite au emis următoarea declarație comună de presă:

,,Astăzi marcăm a zecea aniversare a două instrumente relevante pentru pacea și securitatea României, a Statelor Unite și aliaților europeni – Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA și, respectiv, Acordul privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă în România. Ca rezultat al Acordului privind apărarea antirachetă, România găzduiește azi sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am celebrat cinci ani de la atingerea capacității operaționale depline a acestuia.

Această aniversare reprezintă un reper important pentru relația noastră bilaterală. Reafirmăm și salutăm prietenia noastră, precum și cadrul diplomatic care a consolidat relația bilaterală, a sprijinit dezvoltarea democratică și integrarea euroatlantică, a sporit comerțul și investițiile și a facilitat distribuirea extinsă a beneficiilor prosperității durabile.

Pe baza acestui reper – cele două aniversări concomitente – guvernele noastre se angajează din nou să fie avanposturi ale valorilor euroatlantice, să extindă și aprofundeze legăturile economice, culturale și interpersonale dintre națiunile noastre. Astăzi reafirmăm și celebrăm cooperarea noastră și salutăm faptul că vom întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni și aliați.”

Informații suplimentare:

De la lansarea sa, în 1997, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti și unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniile consolidării securității, creșterii prosperității, susținerii reformei politice, economice, militare și administrative.

Cooperarea dintre România și SUA s-a consolidat și diversificat constant, astfel încât în 2011 a fost decisă dezvoltarea Parteneriatului prin stabilirea dimensiunilor principale ale relației bilaterale, în cadrul procesului de Dialog Strategic: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, știință și tehnologie, cercetare, educație, cultură.

În acest context, a fost negociat un text politic de Declarație Comună, negociatorul-șef din partea României fiind actualul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu. La 13 septembrie 2011, cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui României, Traian Băsescu, a fost adoptată Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.

Cadrul de cooperare descris de Declarația Comună a contribuit la dezvoltarea dimensiunii strategice, politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reprezentând baza actuală a acestuia pe toate dimensiunile sale, fiind primul document politic bilateral care evocă Parteneriatul Strategic. Totodată, a contribuit la stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic și la aducerea dimensiunii economice şi de securitate energetică la un nivel de performanță apropiat celui atins în plan strategic şi militar.

Negocierile referitoare la un Acord privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA) au început în 2010. După opt de runde de tratative între echipele de negociatori, conduse de Bogdan Aurescu (la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe) pentru România, respectiv de Ellen Tauscher (la momentul respectiv subsecretar de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor), Acordul a fost parafat la 6 iunie 2011, și semnat tot la 13 septembrie 2011, la Washington. Acordul a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 și este primul document cu caracter juridic care menționează Parteneriatul Strategic dintre România și SUA.

La 18 decembrie 2015 a fost declarată capacitatea tehnică a Facilității Antirachetă de la Deveselu, iar ceremonia de inaugurare (declararea capacității operaționale depline) a Facilității Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), a avut loc la 12 mai 2016.

Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite față de securitatea europeană și reprezintă o contribuție comună a României și a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO. Sistemul de apărare antirachetă al NATO este exclusiv defensiv și vizează amenințări din afara spațiului euro-atlantic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.