Acasă Politic Turcan îl acuză pe Orban că tergiversează trimiterea la promulgare a Legii...

Turcan îl acuză pe Orban că tergiversează trimiterea la promulgare a Legii consumatorului vulnerabil

DISTRIBUIȚI

161255 – 15092021 – Ministrul Muncii, Raluca Turcan, îl acuză pe Ludovic Orban că, la o săptămână de la votarea Legii consumatorului vulnerabil, nu a trimis-o pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, astfel încât să intre rapid în vigoare și să poată fi pregătite normele de aplicare.

”Vă solicit deci să vă faceți datoria ca președinte al Camerei Deputaților și să nu repetați tergiversarea proiectului consumatorului vulnerabil care a fost votat în plen pe 7 septembrie. Vă solicit să vă respectați atribuțiile ca președinte al forului legislativ și să nu amestecați campania politică internă, pentru realegerea ca președinte PNL cu obligațiile care revin funcției publice pe care o dețineți și să respectați principiul colaborării loiale între instituții și să nu blocați sau tergiversați aprobarea proiectelor Guvernului PNL”, arată Turcan într-o scrisoare trimisă lui Orban și consultată de G4Media.ro.

Legea privind protecția consumatorului vulnerabil, care prevede acordarea unor ajutoare pentru cei care nu își pot plăti facturile la energie, a fost votată de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională pe 7 septembrie. Ea ar trebui să intre în vigoare pe 1 noiembrie și are nevoie de norme de aplicare.

Scrisoarea integrală trimisă de ministrul Muncii:

”Având în vedere necesitatea asigurării unei protecții sociale adecvate pentru consumatorul vulnerabil, așa cum este acesta definit în actele normative de bază, dar și în contextul prevederilor Directivei (UE) 2019/944 care recomandă protecția adecvată a clienților vulnerabili, îndemnând fiecare stat membru să-și definească clientul vulnerabil, conceptul de sărăcie energetică și să introducă măsuri pentru interzicerea debranșării acestor clienți în situații critice, vă adresăm rugămintea de a întreprinde măsurile necesare, cu maximă celeritate, în vederea publicării formei adoptate de către Camera Deputaților, în data de 07.09.2021, în calitate de for decizional, a Proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic (E 35/2021, Bp. 119/2021, L. 85/2021, Plx. 210/2021), precum și trimiterea spre promulgare către Președintele României și trimiterea spre publicare la Monitorul Oficial.

Conform raportului comun al celor trei comisii raportoare, dar și ca urmare a dezbaterilor din Plenul Camerei Deputaților, intrarea în vigoare a legii este prevăzută pentru data de 01.11.2021.

Amintesc că acest proiect este esențial în ceea ce privește respectarea angajamentului de realizare a programelor de protecție socială pe perioada sezonului rece 2021-2022, pe care Guvernul PNL și l-a asumat față de români și – așa cum ați declarat public după aprobarea proiectului în plenul Camerei Deputaților – este chiar și un angajament al guvernului pe care l-ați condus, chiar mai mult, o “solicitare personală”.

Nimeni nu vă poate împiedica să vă asumați public meritele pentru un proiect pe care însă, când a fost nevoie să-l susțineți prin demersurile instituționale ce revin funcției de președinte al Camerei Deputaților, l-ați ignorat sau tergiversat. Aceasta nu este o acuzație politică, ci este apreciere de bun simț, având în vedere că, până la izbucnirea dezbaterii mediatice vizând impactul creșterii prețurilor la gaze și electricitate, proiectul consumatorului vulnerabil “se pierduse” pe parcursul de avizare al Camerei Deputaților, între comisii și plen, deși era aprobat de mult de Senat și putea fi aprobat rapid, după cum s-a și dovedit.

Vă solicit deci să vă faceți datoria ca președinte al Camerei Deputaților și să NU repetați tergiversarea proiectului consumatorului vulnerabil care a fost votat în plen pe 7 septembrie.

Vă solicit să vă respectați atribuțiile ca președinte al forului legislativ și să nu amestecați campania politică internă, pentru realegerea ca președinte PNL cu obligațiile care revin funcției publice pe care o dețineți și să respectați principiul colaborării loiale între instituții și să nu blocați sau tergiversați aprobarea proiectelor Guvernului PNL.
Vă amintesc că funcția de președinte al Camerei Deputaților este urmarea susținerii politice acordate de Partidul National Liberal și aveți o datoria morală și politică pentru a susține programul de guvernare susținut de Partidul National Liberal.

În acest sens este necesară urgentarea demersurilor de aprobare, luând în considerare și faptul că, actul normativ prevede elaborarea Normelor metodologice de aplicare a acestora, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Facem precizarea că aceste Norme metodologice trebuie diseminate către Unitățile Administrativ Teritoriale, furnizorii de servicii și ceilalți actori implicați până la data intrării în vigoare”. – sursa: G4 media.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.