Acasă Life 13 octombrie, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor

13 octombrie, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor

DISTRIBUIȚI

 161695 – 13102021 – Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost iniţiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în vederea promovării unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor este un bun moment în care să recunoaștem progresele înregistrate în reducerea riscului și a pierderilor de vieți, a mijloacelor de trai și a sănătăţii. Ediția din 2021 se concentrează pe „Cooperarea internațională pentru susţinerea țărilor în curs de dezvoltare în reducerea riscurilor și pierderilor în caz de dezastru”.

În ultimul an, a devenit foarte clar că cooperarea internațională cu țările în curs de dezvoltare nu ține pasul cu amploarea evenimentelor meteorologice extreme și cu impactul tragic al pandemiei de COVID-19.

Această lipsă de solidaritate cu națiunile care au contribuit cel mai puțin la crearea situațiilor de urgență climatică și care nu au resursele necesare pentru a-și vaccina populațiile în timp util, este o problemă asupra căreia ONU vrea să atragă atenția la 13 octombrie.

Cooperarea internațională poate avea o influență puternică asupra reducerii pierderilor cauzate de catastrofe în țările care se luptă pentru eradicarea sărăciei. Poate aduce un sprijin vital țărilor cu venituri reduse care se luptă să pună în aplicare propriile strategii.

Doar împreună putem face progrese adevărate către o planetă mai sigură și mai rezistentă.

Anul 2021 promite să fie un an de tranziție atunci când vine vorba de realizarea agendei politice convenite în 2015. Fără o acțiune reală asupra climatului, evenimentele meteorologice extreme vor fi copleșitoare, în special pentru țările în curs de dezvoltare.

Dezastrele au un impact disproporționat asupra țărilor cu venituri mici și medii, în special în ceea ce privește mortalitatea, numărul de persoane rănite, strămutate și fără adăpost, pierderile economice și daunelor aduse infrastructurii. Nu putem eradica sărăcia și foamea dacă nu intensificăm investițiile în reducerea riscului de dezastru.

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.

Campania „Sendai Seven”, care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai priveşte reducerea mortalităţii în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea unui val de conştientizare cu privire la acţiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. „Sendai Seven” a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor.

Orașele sunt în primele linii în gestionarea dezastrelor și sunt un punct major în Cadrul Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastre. Oraşele sunt deosebit de vulnerabile în cazul fenomenelor meteorologice din ce în ce mai frecvente și extreme, cum ar fi furtuni, impactul schimbărilor climatice, inclusiv lipsa apei, degradarea mediului și construcții nesigure în zonele seismice. Urmăriți cele zece elemente esențiale pentru a face orașele rezistente. Sursa:stiri.tvr.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.