Acasă Politic 24 octombrie, Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite

24 octombrie, Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite

DISTRIBUIȚI

 161872 – 24102021 – În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU). Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

Marcată din anul 1948 în toate statele membre, Ziua ONU este o sărbătoare publică dedicată informării cu privire la obiectivele şi realizările organizaţiei.

Mesajul secretarului general António Guterres:

În urmă cu 76 de ani, Națiunile Unite au fost create ca un vehicul al speranței pentru o lume care iese din umbra unui conflict catastrofal.

Astăzi, femeile și bărbații ONU duc această speranță mai departe pe tot globul.

COVID-19, conflictele, foamea, sărăcia și situația de urgență climatică ne amintesc că lumea noastră este departe de a fi perfectă.

Astfel, ne este clar că solidaritatea este singura cale de urmat.

Trebuie să ne reunim pentru a aborda provocările mari și pentru a avansa obiectivele de dezvoltare durabilă.

Prin asigurarea faptului că fiecare persoană, oriunde, are acces la vaccinurile anti-COVID-19 mai devreme sau mai târziu.

Prin asigurarea și susținerea drepturilor și demnității tuturor oamenilor – în special a celor mai săraci și defavorizați, fete și femei, precum și copii și tineri.

Conlucrând pentru sfârșitul conflictelor care ne sperie lumea.

Prin asumarea unor angajamente climatice îndrăznețe pentru a ne salva planeta – și a fi la înălțimea lor.

Și construind o guvernare globală care să fie mai incluzivă, mai eficientă – așa cum este detaliat în raportul meu recent, Agenda noastră comună.

Valorile care au alimentat Carta ONU în ultimii 76 de ani – pace, dezvoltare, drepturile omului și oportunități pentru toți – nu au o dată de expirare.

Să ne unim pentru aceste idealuri și să trăim la înălțimea promisiunii, potențialului și speranței Națiunilor Unite.

Sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.