Acasă Politic Bogdan Aurescu: România vrea să doneze Bangladeshului 200.000 de doze de AstraZenca

Bogdan Aurescu: România vrea să doneze Bangladeshului 200.000 de doze de AstraZenca

DISTRIBUIȚI

 161617 – 08102021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 8 octombrie 2021, consultări politice cu omologul bangladeshian A.K. Abdul Momen, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației din Republica Populară Bangladesh o efectuează în România, la invitația ministrului român al  Afacerilor Externe.

Vizita omologului bangladeshian constituie cel mai important contact la nivel înalt pe linie bilaterală în ultimii 30 ani și are loc în contextul unei dinamici pozitive înregistrate recent în relațiile româno-bangladeshiene, odată cu redeschiderea, după 25 de ani, în octombrie 2020, a Ambasadei R.P. Bangladesh la București. Totodată, anul viitor marchează celebrarea a 50 de ani de relații diplomatice bilaterale, România fiind printre primele state din Europa care au recunoscut statul R.P. Bangladesh, în anul 1971.

Cu ocazia vizitei, cei doi miniștri au semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al R.P. Bangladesh pentru stabilirea unui mecanism de consultări și cooperare. Documentul are la bază interesul comun pentru dinamizarea relațiilor tradiționale și vizează intensificarea dialogului bilateral de o manieră practică, în vederea valorificării potențialului actual al raporturilor bilaterale.

În cadrul consultărilor politice ale celor doi miniștri de externe au fost discutate modalitățile de dezvoltare a relației bilaterale, miniștrii convenind aprofundarea dialogului politic și a cooperării economice sectoriale în domenii de interes comun, ministrul Bogdan Aurescu propunând inclusiv crearea unei Comisii mixte de cooperare economică și organizarea unui Forum de afaceri. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat potențialul semnificativ de creștere și diversificare a cooperării în domeniul economic și a subliniat interesul României pentru stimularea schimburilor comerciale în relația cu R.P. Bangladesh. Ministrul Aurescu a evocat potențialul existent în domenii precum digitalizare, securitate cibernetică, IT&C, transfer tehnologic, domeniul energetic, agricultură și industrie alimentară, transporturi – în special prin fructificarea oportunităților oferite de portul Constanța.

Totodată, în contextul discuțiilor privind cooperarea pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în cadru bilateral și multilateral, ministrul român a anunțat demersurile autorităților române pentru oferirea unei donații de 200.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca către R.P. Bangladesh, în spiritul solidarității internaționale.

În plan regional, au fost trecute în revistă principalele evoluții de interes comun pentru cele două state, cu accent pe regiunea Indo-Pacific.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.