Acasă Cultura/Media Facebook nu filtrează eficient conținutul despre vaccinarea COVID-19

Facebook nu filtrează eficient conținutul despre vaccinarea COVID-19

DISTRIBUIȚI

161910 – 26102021 – Facebook-ul susține că atunci când un conținut se demonstrează a fi fals, acesta nu mai este la fel de distribuit, reducându-i din posibilitatea de a mai fi accesat și vizualizat de alte persoane.

O analiză realizată pentru Institutul pentru Dialog Strategic* (ISD) de trei cercetători** a examinat eforturile Facebook de a combate informațiile false legate de COVID-19 și vaccinuri pe platforma sa, analizând prezența unui grup numit Alianța Mondială a Doctorilor (AMD)*** (World Doctors Alliance), ai cărui membri au răspândit începând cu luna martie 2020 diverse afirmații problematice, false și conspirative despre pandemie.

Cercetătorii ISD au examinat conținutul AMD în patru limbi diferite – engleză, germană, spaniolă și arabă – și au explorat rolul pe care programul Facebook de verificare a faptelor îl joacă în oprirea răspândirii informațiilor false postate de cei 12 membri cheie ai grupului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, creșterea paginilor de Facebook asociate cu AMD sau cu membrii acesteia începând cu ianuarie 2020.

Rezultatele acestei investigații arată că Facebook nu își îndeplinește eficient angajamentul de a interzice și elimina afirmațiile false despre COVID-19. Raportul expune, de asemenea, lacune majore în eficacitatea verificării Facebook – programul de verificare în limbi în afara limbii engleze și arată că platforma nu folosește cunoștințele acestor organizații de verificare a faptelor pentru a întreprinde acțiuni semnificative împotriva grupului.

Problema răspândirii dezinformării nu se limitează la Facebook, cercetări similare pe această temă putând fi realizate și pe alte platforme de socializare.

AMD este o comunitate care se declară a fi independentă și non-profit, și care, din martie 2020, dorește să stopeze măsurile autorităților contra COVID-19 (pe care le consideră dăunătoare) și să pună capăt carantinelor. Printre afirmațiile promovate este și aceea că virusul COVID-19 nu există – după cum a afirmat dr. Kaufman, deși un alt medic, dr. Cahill, i-a recunoscut existența, dar a precizat că nu este un virus foarte grav. Dr. Klerk (un medic generalist olandez) a susținut că vaccinurile conțin nanoparticule, iar cei care le fac devin proprietatea Microsoft. Aceeași doctoriță, alături de alți doi, au propagat conspirații care susțin că pandemia este o înșelătorie organizată de guverne, de autorități și de mass-media, cu scopul de a răspândi frică și a îngrădi libertatea oamenilor.

În comunitățile de pe Facebook (în irlandeză și arabă) au fost analizate afirmațiile răspândite de AMD (în engleză, germană, arabă și spaniolă), alături de rolul pe care îl are programul de verificare rapidă al platformei Facebook în oferirea de informații factuale. O cercetare internă a Facebook revizuită de Wall Street Journal a ajuns la concluzia că în 13% din orele pe care angajații și antreprenorii le petrec pe platformă aceștia urmăresc conținut înșelător. Astfel, s-a considerat că Facebook are o capacitate slabă de a detecta conținutul care pune la îndoială vaccinul, filtrând secțiunea de comentarii („proastă în engleză și practic inexistentă în altă parte”).

Raportul realizat de Aoife Gallagher, Mackenzie Hart și Ciarán O’Connor pune în evidență resursele limitate și efortul insuficient al Facebook de a filtra informațiile legate de conținutul fals legat de COVID-19 și de vaccin; în ciuda faptului că în politica rețelei de socializare este precizat faptul că astfel de fapte sunt interzise, acesta nu reușește să șteargă conținutul fals care propagă informații despre COVID-19 (care rămâne accesibil și este căutat în continuare). De asemenea, pe lângă faptul că Facebook nu stăpânește anumite limbi, a fost pus în evidență faptul că platforma are un program de verificare rapidă care trebuie reevaluat, mai ales că paginile și conturile care răspândesc informații false despre virus pot fi considerate un punct de plecare pentru alte viitoare dezinformări).

În ciuda politicilor detaliate privind dezinformarea și erorile pe care promite să le pună în aplicare, platformele social-media nu reușesc să abordeze grupuri proeminente și indivizi care răspândesc în mediul online afirmații false despre COVID-19 și vaccinuri.

Studiul de caz: Un grup care a răspândit diverse probleme false și afirmații conspirative despre COVID-19 și vaccinuri, realizat de ISD despre propagarea informațiilor false promovate de AMD, a constatat că 78% din 1.2 milioane de adepți online se găsesc pe mai multe platforme sociale (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, TikTok) care pretind că interzic acest tip de conținut.

Paginile de Facebook ale AMD au peste 550.000 de utilizatori, crescând cu 13.215% între ianuarie 2020 și iulie 2021. De asemenea, videoclipurile postate de aceștia paginile de Facebook au fost vizualizate mai mult de de 21,1 milioane de ori, acumulând 5,77 milioane interacțiuni din ianuarie 2020, cu o rată de creștere de 85% în primele șase luni.

Postări pe Facebook în care este menționată AMD sau membrii săi au atras mai mult de trei milioane de angajamente pe Facebook și sunt prezente în cel puțin 46 de limbi diferite pe platformă.

Studiul ISD a constatat că majoritatea postărilor Facebook care conțin afirmații false, înșelătoare sau conspirative legate de COVID-19 și vaccinuri și în care este menționată Alianța Mondială a Medicilor ori membri ai acesteia sunt în engleză, spaniolă, germană și arabă.

De la începutul pandemiei, după aplicarea programului de verificare, Facebook a dezmințit de 189 ori afirmațiile false făcute de AMD, dar în urma acestui efort extins de verificare a faptelor, Facebook nu reușește decisiv să stopeze acest tip de postări ale grupului sau membrilor săi.

Programul Facebook de verificare a faptelor încorporează organizații din 115 țări, dar apar lacune majore în verificarea faptelor care nu sunt în limba engleză. ISD a găsit o aplicare minimă a faptelor prin verificarea etichetelor în cele patru limbi analizate, cu rate de aplicare mai mici pentru posturile în limbile germană, spaniolă și arabă decât în ​​limba engleză, ceea ce face ca în continuare să se acumuleze zeci și uneori sute de mii de angajamente.

Facebook nu reușește să urmărească și să eticheteze toate versiunile postărilor care au fost considerate false de verificatorii de fapte, în ciuda faptului că susțin că au tehnologie care face acest lucru cu un „grad foarte mare de precizie”.

Prin urmare, platforma Facebook nu își îndeplinește angajamentul față de public, nu există o administrare a factorilor de decizie și nu reușește să șteargă conținutul care propagă informații false despre vaccin și COVID-19.

* Institutul pentru Dialog Strategic – Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) este o organizație independentă, non-profit, dedicată protejării drepturilor omului și inversării valului crescător al polarizării, extremismului și dezinformării la nivel mondial.

** Aoife Gallagher este analist la Unitatea de Analiză Digitală a ISD, concentrându-se pe intersecția dintre extrema dreaptă, dezinformare și teoriile conspirației, prin analiza datelor și informațiilor din surse deschise și tehnici de investigare pentru a înțelege ecosistemul online în care aceste idei înfloresc și se răspândesc. Anterior, Aoife a fost jurnalist la agenția de știri online Storyful. Este co-autor al rapoartelor ISD The Genesis of a Conspiracy Theory, Profit and Protest: Cum se luptă Facebook pentru a impune limite privind reclamele care răspândesc ură, minciuni și escrocherii cu privire la protestele Black Lives Matter. Aoife a absolvit un master în jurnalism.

  • Mackenzie Hart este analist la ISD și lucrează în proiecte ale Diviziei de Cercetare și Politici. MacKenzie se concentrează pe ură, dezinformare și extrema dreaptă și a fost, de asemenea, implicat în unitățile de analiză electorală ale ISD, cartografiind și analizând operațiunile de informare online, precum și activitățile grupurilor extremiste. Anterior, Mackenzie a lucrat la Centrul Internațional pentru Studiul Radicalizării (ICSR) și ca asistent de cercetare în departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra. Din decembrie 2015 până în martie 2016, Mackenzie a locuit în Sierra Leone, voluntar pentru o ONG care sprijină proiecte de dezvoltare comunitară și educație conduse de tineri.
  • Ciaran O’Connor este analist la ISD, care lucrează în Unitatea de Cercetare și Politici. Este specializat în utilizarea cercetării open-source pentru a urmări și monitoriza dezinformarea și extremismul online, cu accent pe activitatea și comunicarea de extremă dreapta prin rețele și platforme deschise și închise. Anterior a lucrat ca jurnalist în echipa de investigații la Storyful, o agenție de știri pe rețelele de socializare specializată în verificarea și analiza imaginilor de amatori și dezinformarea online.

*** Alianța Mondială a Doctorilor – AMD (World Doctors Alliance) este o coaliție internațională de medici și oameni de știință care au răspândit diverse probleme, false și afirmații conspirative despre COVID-19 și vaccinuri. Un număr de membri sunt fie discreditați în domeniile lor, necalificați pe probleme legate de virusologie sau vaccinuri sau li s-a interzis să practice medicina în anumite regiuni

Textul original al analizei: Gallagher, A., Hard, M., & O’Connor, C. (2021). III Advice: A Case Study in Facebook’s Failure to Tackle COVID-19 Disinformation

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.