Acasă Economie Lemnele de foc, un pic mai ieftine

Lemnele de foc, un pic mai ieftine

DISTRIBUIȚI

161845 – 22102021 – Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților a votat joi scăderea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc pentru populație, anunță Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei.

”Am votat un amendament la o lege depusă în 2018, care stabilește o cotă redusă de 5% pentru lemnele de foc necesare încălzirii locuințelor în sezonul rece. Amendamentul este extrem de important în actualul context în care prețurile la energie electrică, la gaze naturale și la lemne de foc au crescut foarte mult și pun presiune pe bugetul românilor. În plus, există încă mii de școli, dispensare, primării și alte instituții care folosesc încă lemnul ca resursă energetică principală în sezonul rece”, a spus Huțucă, potrivit unui comunicat de presă.

Amendamentul preîntâmpină mecanismele de fraudare ulterioare de pe lanțul de vânzare-cumpărare. „Pentru a face posibilă aplicarea cotei de 5% pe întreg lanțul de tranzacționare am votat renunțarea la condiția ca lemnul de foc să fie livrat exclusiv persoanelor fizice. În forma inițială, cota de 5% putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. În plus, astfel eliminăm și tentația de fraudare la capătul lanțului economic, când s-ar fi putut trece de la o cotă de 19% la o cotă de 5%. Scopul nostru a fost acela ca aceeași cotă de TVA, să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca în cazul accizelor”, explică liberalul.

Conform amendamentului votat joi, la categoria lemne de foc sunt incluse orice tip de masă lemnoasă livrabilă sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare ce se încadrează la codurile prevăzute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.