Acasă Economie Nuclearelectrica, prima companie românească care se alătură Forumului Economic Mondial

Nuclearelectrica, prima companie românească care se alătură Forumului Economic Mondial

DISTRIBUIȚI

161838 – 21102021 – SN Nuclearelectrica SA („SNN”), singurul producător de energie nucleară din România și unul dintre cei mai performanți operatori ai centralelor nucleare din lume, conform clasificarilor nucleare internaționale, a intrat în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. SN Nuclearelectrica este prima companie românească care a aderat la Forumul Economic Mondial ca membru în două domenii strategice: Platforma pentru Modelarea Viitorului Materialelor și Infrastructurii Energetice și Inițiativa de Parteneriat Împotriva Corupției, care susțin viziunea strategică a companiei de a construi un viitor durabil pentru generația de mâine, care furnizează energie curată la cele mai înalte standarde de excelență.

„Apreciem foarte mult parteneriatul cu Forumul Economic Mondial și așteptăm cu nerăbdare o cooperare avantajoasă și fructuoasă! SNN își propune să își dezvolte expertiza de bază integrată, să devină o parte activă în captarea și generarea inițiativelor de dezvoltare cu un impact economic, social și organizațional semnificativ, pentru a evalua noi oportunități de cooperare, extindere și dezvoltare. Având în vedere proiectele noastre majore de investiții, căutăm, de asemenea, rezilienta și know-how economic și financiar mai puternic. Deoarece atât Forumul Economic Mondial, cât și SNN sunt interesați și promovează programe de reducere a emisiilor de CO2, ne angajăm să valorificăm tendința de inovare și soluțiile curate pentru a produce energie”, declară Cosmin Ghita, director executive al companiei.

Roberto Bocca, șeful Platformei pentru Modelarea Viitorului Energiei, Materialelor și Infrastructurii la Forumul Economic Mondial: ”suntem încântați că SN Nuclearelectrica SA se alătură platformei Energie, Materiale și Infrastructură a Forumului, care lucrează la abordarea problemelor critice care modelează sistemul energetic global. Fiind prima companie din România, parteneriatul reflectă o oportunitate de a construi alianțe public-private și colaborarea multi-părți interesate în sectorul energetic”.

După 25 de ani de la punerea în funcțiune a primului reactor nuclear, Nuclearelectrica asigură aproximativ 20% din cererea de consum și 33% din energia curată la nivel național. În 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat peste 200 de milioane de MWh către rețeaua electrică națională la un factor de capacitate de peste 90%, evitând eliberarea în atmosferă a peste 170 de milioane de tone de CO2.

În scenariile analizate de Agenția Internațională pentru Energie, cererea de energie va crește cu 2,1% pe an până în 2040, în special în țările dezvoltate. Se estimează că ponderea energiilor cu emisii zero de carbon va crește de la 36% în prezent la 52% până în 2040.

România susține obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizează atingerea zero emisii de carbon până în 2050. Ținta de decarbonizare care urmează să fie atinsă până în 2030, etapa intermediară, a fost accelerată de la 40% la 55%. Acest obiectiv ambițios nu poate fi atins fără utilizarea tuturor energiilor cu emisii reduse de carbon, în special a energiei nucleare. Astfel, ținta asumată de România este reducerea emisiilor de CO2 cu 43,9% până în 2030 comparativ cu nivelul acestora din 2005. De asemenea, România își propune să reducă dependența de importurile de energie de la 20,8% astăzi la 17,8% până în 2030 ceea ce înseamnă investiții susținute în capacități de producție fără emisii de carbon sau tranziție, cu producție de bază pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic național.

Forumul Economic Mondial este Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată. Forumul implică cei mai importanți lideri politici, de afaceri, culturali și alți lideri ai societății în modelarea agendelor globale, regionale și industriale.

SN Nuclearelectrica SA este un producător național de energie și combustibil nuclear, sub coordonarea Ministerului Energiei. Compania este listată pe Bursa de Valori București din 2013, acționarul principal fiind statul român cu 82,49% și alți acționari cu 17,50%. SNN are două filiale: CNE Cernavodă care operează Unitățile 1 și 2 și Fabrica de Combustibil Pitești.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.