Acasă Politic PNL joacă tare

PNL joacă tare

DISTRIBUIȚI

161528 – 04102021 – PNL nu va face o propunere de premier dacă pică guvernul Cîțu și lasă partidele din opoziție să facă o nominalizare. Dacă PSD, USR și AUR nu propun pe nimeni, tot Florin Cîțu va fi avansat de liberali

PNL nu va face în primă fază o propunere de premier dacă pică guvernul Cîțu la moțiunea de cenzură de marți și va lăsa partidele din opoziție să facă o nominalizare în acest sens, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. Dacă însă PSD, USR și AUR vor refuza să propună nume de premier, atunci liberalii îi vor propune președintelui Klaus Iohannis ca tot Florin Cîțu să fie nominalizat ca premier, potrivit surselor citate.

De notat că liderii PSD au anunțat public că nu vor face o propunere de premier, opțiunea lor fiind declanșarea alegerilor anticipate.

Dacian Cioloș, noul președinte al USR, a anunțat vineri, imediat după alegerile interne, că nu va intra într-un viitor guvern de coaliție. Anterior, el spusese că USR ar putea veni cu o propunere de premier, dar partidul nu a luat o decizie formală în acest sens.

George Simion, copreședinte AUR, a anunțat că partidul său vrea un guvern de tehnocrați de uniune națională, sprijinit de toate partidele parlamentare.

Reamintim că CCR a decis în martie anul trecut că președintele nu poate nominaliza pentru postul de premier pe cineva care tocmai a picat la o moțiune de cenzură. Nu e clar cum ar putea să îl propună PNL premier pe Florin Cîțu dacă guvernul condus de acesta e dărâmat în Parlament.

Cîțu: O guvernare cu USR va fi imposibilă dacă votează moțiunea de cenzură / Deci Drulă mâine va vota împotriva lui Drulă, este o premieră / Parlamentarii PNL nu vor vota la moțiune

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că parlamentarii PNL vor participa marți la dezbaterea moțiunii de cenzură, dar nu vor vota. El a mai anunțat că dacă USR votează moțiunea de cenzură depusă de PSD, o guvernare cu partidul condus de Dacian Cioloș ”va fi imposibilă”.

”Moțiunea de cenzură spune foarte clar că miniștrii Sănătății, Transporturilor, Economiei sunt incompetenți. Deci Drulă mâine va vota împotriva lui Drulă, este o premieră. Înseamnă că eu am fost indulgent, trebuie să-i dau mai devreme afară”, a mai spus Florin Cîțu într-o declarație de presă la Parlament.

”De mâine, dacă trece moțiunea, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uiuta către noua coaliție condusă de PSD cu USR și AUR, dacă au un plan. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate. Eu cred că va fi o propunere de premier a PSD, susținută de USR și AUR”, a mai spus Cîțu.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12.00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.