Acasă Externe Agenda Europeana Podgoriile franceze, vizate de o amplă investigație transfrontalieră privind exploatarea prin muncă

Podgoriile franceze, vizate de o amplă investigație transfrontalieră privind exploatarea prin muncă

DISTRIBUIȚI

161567 – 06102021 – O acțiune la nivel european pentru combaterea exploatării prin muncă a dus la identificarea a 269 potențiale victime ale exploatării.

Acțiunea, coordonată de EUROPOL în perioada 9 și 16 septembrie 2021, a vizat combaterea traficului de persoane pentru exploatarea forței de muncă în sectorul agricol. Cu implicarea a numeroase autorități de aplicare a legii – poliție, imigranți și polițiști de frontieră, inspectori de muncă și autorități fiscale din mai multe state (Bulgaria, Cipru, Finlanda, Italia, Letonia, Olanda și Spania), anchetele au vizat în principal podgoriile franceze. De asemenea, verificările au fost sprijinite și de Autoritatea Europeană a Muncii, în total fiind implicați peste 2.000 de anchetatori. 

În urma investigațiilor, au fost arestate 12 persoane (8 în Franța și 4 în Spania), au fost identificate 54 de persoane suspectate de trafic de persoane (27 în Franța, 21 în Italia, 2 în Letonia, 4 în Spania) și 269 posibile victime ale exploatării identificate, dintre care 81 ale traficului de persoane (17 în Cipru, 91 în Franța, 134 în Italia, 24 în Spania și 3 în Letonia).

Controalele au vizat podgorii și ferme agricole (în total 704 locații), 273 vehicule verificate, fiind legitimate peste 4.000 de persoane.

În urma investigațiilor, în mai multe state au fost deschise 126 de noi dosare penale (14 în Finlanda, 93 în Franța, 2 în Italia, 9 în Letonia, 4 în Olanda și 4 în Spania).

Anchetatorii au verificat condițiile de muncă ale angajaților vulnerabili la exploatarea prin muncă și au constatat că cetățenii din afara UE sunt mai vulnerabili la exploatare în cadrul contractelor sezoniere (așa-numiții lucratori sezonieri), dar în cazul cetățenilor UE au fost identificate cazuri de exploatare prin muncă în agricultură pe parcursul întregului an.

Anchetele au vizitat rețele criminale și facilitatorii implicați în traficul de ființe umane, așa-numiții „intermediari” ai locurilor de muncă pe piața ilegală.

Potrivit EUROPOL, o anchetă desfășurată în Franța a dus la destrămarea unei rețele criminale, care a generat pagube estimate la 5 milioane de euro pentru victime și autorități. În timpul acțiunilor împotriva acestei rețele, autoritățile au percheziționat 25 de locații și au arestat viticultorii, furnizorii de servicii și intermediarii.

Lupta împotriva traficului de persoane pentru exploatarea forței de muncă trebuie să fie un efort transfrontalier consolidat de diferite autorități, pentru că exploatarea prin muncă este o activitate infracțională foarte profitabilă, care afectează sănătate și drepturilor victimelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.