Acasă Politic Proiect privind îmbunătățirea calității aerului

Proiect privind îmbunătățirea calității aerului

DISTRIBUIȚI

161745 – 15102021 – Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au elaborat un pachet de modificări pentru îmbunătățirea Legii 104/2011 privind calitatea aerului și au organizat vineri consultări publice cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale cu competențe în domeniu, specialiști, reprezentanți ai ONG-urilor și societății civile.

Inițiativa vine în contextul în care în România mor anual prematur peste 29.000 de oameni din cauza unor boli asociate poluării atmosferice, iar costul social asociat, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, de 1 810 euro în țară și 3 004 euro/cap de locuitor în București.

„Sunt deputat în circumscripția Ilfov și cele mai frecvente întrebări pe care le primesc au legătură cu calitatea aerului. Nu știm ce respirăm! De unde este mirosul, care este poluarea reală? Avem date oficiale insuficiente, dificil de accesat, iar informațiile din rețelele independente nu sunt luate în considerare. România bifează, pe rând, toate punctele negative, iar nevoia de îmbunătățire a cadrului legal este o certitudine. Ceea ce vă propunem vine în concordanță nu doar cu problemele identificate și datele colectate, dar și cu recomandările europene și cu Programul de Guvernare asumat, pe care noi, USR facem tot efortul să-l ducem la îndeplinire. O direcție importantă este accesul la date deschise din Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului, care vor putea fi astfel utilizate în cercetare sau în aplicații de informare și avertizare, precum și capacitatea Gărzii de Mediu, pe lângă funcția de inspecție și control, de a măsura calitatea aerului, ceea ce va permite o constatare mai rapidă a incidentelor de poluare”, arată Oana Cambera, deputat USR.

Opiniile sunt așteptate până pe 21 octombrie și apoi urmează depunerea legii.

Principalele măsuri vizate de proiectul de lege sunt introducerea și reglementarea rețelelor de senzori pentru monitorizarea calității aerului, introducerea poluanților specifici, precum hidrogenul sulfurat, negru de fum și amoniacul, crearea Sistemul Național pentru Calitatea Aerului pentru decizii incluzive, transparente și o monitorizare reală și eficientă a calității aerului.

Opiniile sunt așteptate până pe 21 octombrie și apoi urmează depunerea legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.