Acasă Externe Summitul UE – Ucraina: progrese comune

Summitul UE – Ucraina: progrese comune

DISTRIBUIȚI

 161689 – 13102021 – La 12 octombrie 2021, cu ocazia celui de al 23-lea summit UE-Ucraina care a avut loc la Kiev, Uniunea Europeană și Ucraina și-au reafirmat parteneriatul solid și angajamentul ferm față de consolidarea asocierii politice și a integrării economice a Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, au reprezentat Uniunea Europeană la reuniunea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Uniunea Europeană și Ucraina au convenit asupra unei declarații comune, care demonstrează complexitatea agendei bilaterale.

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: Uniunea Europeană acordă importanță maximă relațiilor sale cu Ucraina. Împreună am construit un parteneriat special, bazat pe solidaritate și relații de prietenie. Împărtășim angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană și s-au înregistrat progrese în multe domenii. Vom continua să conlucrăm cu privire la oportunitățile neexploatate pe care le oferă Acordul de asociere dintre UE și Ucraina. Toate acestea, precum și menținerea unității în ceea ce privește sancțiunile arată angajamentul UE față de Ucraina – un angajament care rămâne de nezdruncinat.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a adăugat: UE este partenerul strategic cel mai puternic și mai fiabil al Ucrainei. În cadrul summitului de astăzi, reconfirmăm, de asemenea, sprijinul politic continuu al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeii. UE va continua să susțină cu fermitate punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

În marja summitului, Uniunea Europeană și Ucraina au înregistrat progrese într-o serie de sectoare-cheie de cooperare, cu trei noi acorduri importante.

Semnarea unui acord de referință în domeniul aviației

Uniunea Europeană și Ucraina au semnat un acord cuprinzător privind transportul aerian, deschizând calea către un „spațiu aerian comun” între UE și Ucraina, bazat pe standarde înalte comune în domenii importante precum siguranța aviației, securitatea și managementul traficului aerian. Acest acord va promova accesul pe piață și va oferi noi oportunități pentru consumatorii și companiile aeriene ale ambelor părți.

Ucraina este o piață aviatică din ce în ce mai importantă pentru UE, fiind, ca mărime, a 13-a piață din afara UE în 2019, cu 9,8 milioane de pasageri. Transportul aerian de pasageri, precum și cel de mărfuri dintre Ucraina și UE a crescut constant în ultimii ani. Această tendință a fost întreruptă doar în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Acordul semnat astăzi vizează deschiderea treptată a piețelor aviatice ale părților și integrarea Ucrainei într-un spațiu aerian comun european mai larg. Ucraina își va alinia în continuare legislația la normele și standardele UE în materie de aviație, în domenii precum siguranța aviației, managementul traficului aerian, securitatea, mediul, reglementarea economică, concurența, protecția consumatorilor și aspectele sociale.

Se preconizează că acordul de astăzi va oferi noi oportunități de transport aerian, conexiuni mai directe și beneficii economice pentru ambele părți.

Toate companiile aeriene din UE vor putea să opereze zboruri directe de oriunde din UE către orice aeroport din Ucraina și viceversa pentru companiile aeriene ucrainene.

Toate limitările și restricțiile privind zborurile dintre Ucraina și UE vor fi eliminate, iar dispozițiile privind concurența deschisă și loială vor garanta condiții de concurență echitabile.

Acordul va facilita contactele interpersonale și va extinde oportunitățile și schimburile comerciale dintre UE și Ucraina. Acesta va fi, de asemenea, un instrument valoros în punerea în aplicare a Acordului de asociere dintre UE și Ucraina și, în special, a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

Deși acordul mai trebuie ratificat de ambele părți înainte de a intra în vigoare în mod oficial, acesta va începe să se aplice de astăzi, data semnării sale.

Asocierea Ucrainei la Orizont Europa

Summitul a oferit, de asemenea, ocazia finalizării asocierii Ucrainei la Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, precum și la Programul pentru cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2025. Cercetătorii și inovatorii ucraineni pot participa acum la aceste două programe, care dispun de un buget de 95,5 miliarde EUR și, respectiv, 1,38 miliarde EUR, în aceleași condiții ca entitățile din statele membre ale UE. Această cooperare în domeniile științei, cercetării și inovării consolidează și mai mult alianța dintre UE și Ucraina în vederea îndeplinirii priorităților comune, cum ar fi dubla tranziție verde și digitală. Orizont Europa este unul dintre principalele instrumente de punere în aplicare a strategiei europene de cooperare internațională: Abordarea globală a Europei în ceea ce privește cooperarea în materie de cercetare și inovare Programul este deschis cercetătorilor și inovatorilor din întreaga lume, care se pot asocia cu parteneri din UE pentru a pregăti propuneri.

Asocierea Ucrainei la Europa creativă

În timpul summitului, a fost finalizată, de asemenea, asocierea Ucrainei la Europa creativă, programul UE de sprijinire a sectoarelor culturale și creative pentru perioada 2021-2027. Noul program Europa creativă continuă să sprijine și să promoveze patrimoniul cultural, creativitatea, internaționalizarea, profesionalizarea, inovarea și competitivitatea sectoarelor culturale și creative. Organizațiile culturale și creative din Ucraina pot participa acum la programul emblematic al Europei, în valoare de 2,44 miliarde EUR, în aceleași condiții ca entitățile din statele membre ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.