Acasă Politic UE și-a deschis recent certificatul digital COVID pentru țările din afara uniunii

UE și-a deschis recent certificatul digital COVID pentru țările din afara uniunii

43 de țări s-au conectat deja la sistemul UE, oferind cetățenilor lor acces mai sigur și mai rapid la întreaga Uniune Europeană

DISTRIBUIȚI

161964 – 28102021 – Resortisanții țărilor terțe și cetățenii UE vaccinați împotriva COVID-19 în afara UE pot avea acum acces mai ușor în Uniunea Europeană. UE și-a deschis recent certificatul digital COVID pentru țările din afara UE, ceea ce înseamnă că aceste țări pot solicita Comisiei Europene o „decizie de echivalare” care ar face ca certificatele emise de acestea să fie acceptate în aceleași condiții ca și UE Digital COVID (Certificat EU DCC).

Odată ce o țară se conectează la sistem, certificatele cetățenilor săi devin automat valabile în UE. Validarea certificatelor este prevăzută pentru călătorii din țări terțe care au primit unul dintre vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), dar statele membre pot decide, de asemenea, să accepte alte vaccinuri, cum ar fi cele de pe Lista OMS de utilizare în situații de urgență.

UE a adoptat deja „decizii de echivalență” cu 16 țări și teritorii non-UE, iar numărul statelor solicitante este în continuă creștere. Comisia lucrează cu zeci de state terțe pentru a se asigura că certificatele pe care le eliberează sunt „interoperabile” cu sistemul UE. Aceasta înseamnă că ar trebui să respecte standardele tehnice necesare, precum și principiile de securitate și protecție a datelor.

De la intrarea în vigoare a regulamentului în urmă cu trei luni (la 1 iulie 2021) au fost emise peste 500 de milioane de certificate digitale UE COVID. Faptul că tot mai multe țări adoptă acest sistem bazat pe UE este dovada succesului său în facilitarea călătoriilor în era post-COVID.
EU DCC este un document digital conceput pentru a promova libera circulație în interiorul UE, oferind dovada stării de vaccinare, testare sau recuperare împotriva Covid-19 a unei persoane. În dimensiunea sa externă, EUDCC permite, de asemenea, un acces mai sigur și mai rapid la Uniunea Europeană.
Odată cu dezvoltarea dimensiunii externe a UE DCC prin recunoașterea certificatelor digitale COVID emise de țări terțe, resortisanții respectivelor state se pot bucura de aceleași condiții de călătorie ca și deținătorii EUDCC.
EU DCC nu înlocuiește documentele de călătorie, cum sunt pașapoartele și nu modifică condițiile de intrare în UE.
Persoanele vaccinate complet și au certificatul digital UE COVID ar trebui să fie scutite de testele legate de călătorie sau de carantină la 14 zile după ce au primit ultima doză de vaccin autorizat de UE. Aceasta ar trebui să acopere și persoanele recuperate care au primit o singură doză de vaccin cu două doze.
Echivalența are avantajul că este obligatorie din punct de vedere juridic pentru statele membre, acoperind întreaga zonă UE+ (care include toate statele membre Schengen și cele patru state asociate Schengen – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). În total, 30 de țări în care resortisanții țărilor terțe vaccinate cărora li s-a acordat un certificat digital UE COVID ar putea călători liber.

Odată ce un călător a intrat în zona UE+, certificatul poate fi folosit și pentru accesul la evenimente culturale sau alte activități în care deținerea permisului digital este obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.