Acasă Economie 1,7 miliarde de euro, colectați de stat prin taxa de cogenerare, s-au...

1,7 miliarde de euro, colectați de stat prin taxa de cogenerare, s-au dus în găurile negre ale sistemelor de termoficare

DISTRIBUIȚI

Beneficiare ale subvenției au fost ”circa 47 de companii” care au operat sau operează 50 de centrale în cogenerare.

162040 – 03112021 – Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, atrage atenția că, deși prețurile la energie au fost plafonate, asistăm la creșterea unor taxe în domeniu. Astfel, începând cu 1 noiembrie, taxa de cogenerare a crescut cu aproape 50%. Taxa de cogenerare este suma pe care o ia statul prin factura de la fiecare consumator de energie electrică. Banii sunt o subvenție pentru producătorii de energie electrică în cogenerare. Adică acele centrale care produc atât agent termic pentru sistemele centralizate de încălzire, cât și curent electric. În teorie, banii din această taxă ar fi trebuit să contribuie la promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență.

Din anul 2011 și până în anul 2020, statul a adunat peste 1,7 miliarde de euro de la fiecare român și companie românească pentru producătorii de energie electrică în cogenerare. Justificarea pentru această taxă și subvenție este că banii ar trebui să ajungă în investiții care să conducă la o scădere a costului agentului termic și energiei electrice. De fapt, prețurile n-au scăzut deloc. Dimpotrivă. Banii au fost folosiți în mare parte pentru a acoperi pierderile și ineficiența unor companii care gestionează astfel de centrale.

Mai mult, la această taxă se aplică TVA. Taxă la taxă. De acolo statul a luat încă peste 372 de milioane de euro, bani care au mers în plata sinecurilor și miilor de agenții ale statului. Banii s-au dus în cea mai mare parte în pământ și în ineficiență. Prea puține au fost investițiile. De pildă, în 2020, din 224 de milioane de euro încasați de companiile care operează centrale în cogenerare, doar 15 milioane de euro din bugetul acestor companii au fost prevăzuți pentru investiții.

”Din 2011 și până astăzi am avut guvernări PSD, PNL, PDL. Iar noi am rămas cu un sistem energetic îmbătrânit și cu multe cârpeli. Din păcate, realizăm importanța acestor investiții prea târziu, ca acum, în plină criză energetică. Cine răspunde pentru cele 1,7 miliarde de euro?” declară Cristina Prună, deputat USR.

Beneficiare ale subvenției au fost ”circa 47 de companii” care au operat sau operează 50 de centrale în cogenerare. Cu cei 1,7 miliarde de euro ar fi putut fi construite de la zero trei centrale în cogenerare de minimum 400 MW, aproape cât centrala nucleară de la Cernavodă. Acestea ar fi putut asigura aproximativ 15% din consumul anual de energie electrică al României, consideră Prună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.