Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE...

Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE (CAE)

DISTRIBUIȚI

 162224 – 15112021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE /Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfășoara la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, miniștrii de Externe europeni vor avea dezbateri cu privire la situația din Balcanii de Vest și evoluțiile din regiunea Sahel. De asemenea, la capitolul Aspecte curente vor aborda subiecte precum situația din Belarus, Etiopia, Sudan, Cipru și relațiile cu America Latină.

În marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alți omologi din state membre UE, participă la un mic-dejun de lucru informal cu ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. Totodată, șeful diplomației române va participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniștrii de Externe din statele membre UE și omologii din statele partenere în cadrul formatului  – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul mic-dejunului cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și a încurajat autoritățile de la Kiev să mențină un ritm susținut în procesul de reformă, în concordanță cu obligațiile asumate prin Acordul de Asociere UE-Ucraina. De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe a prezentat evaluarea României cu privire la evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Referitor la Balcanii de Vest, subiectul este abordat în continuarea discuțiilor ministeriale cu ocazia reuniunii CAE din mai 2021. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța strategică a menținerii subiectului pe agenda CAE, din perspectivă geopolitică și pentru identificarea modalităților concrete de consolidare a angajamentului UE în regiune. Cu acest prilej, șeful diplomației române a prezentat o evaluare a situației în regiune din perspectiva României, cu accent pe  evoluțiile recente din Bosnia și Herțegovina.

Regiunea Sahel se află pe agendă în contextul deteriorării situației de securitate din zonă. Ministrul de Externe român și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile recente și va reitera angajamentul ferm al României de a contribui la eforturile care vizează stabilitatea și securitatea Sahel, alături de partenerii europeni. Va fi abordată, de asemenea, în acest context, situația din Mali.

Situația din Belarus a fosti discutată de miniștrii de Externe cu accent pe evoluțiile recente care au condus la instrumentalizarea migrației de către regimul Lukașenko și necesitatea adoptării de măsuri din partea UE, care să condamne ferm această conduită ce afectează statele membre UE. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat solidaritatea României cu Polonia, Lituania și Letonia, statele din UE care se confruntă cu creșterea numărului de migranți la granița cu Belarus, și va sprijini adoptarea cât mai rapidă de sancțiuni suplimentare la adresa regimului de la Minsk.

În ceea ce privește reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), aceasta va oferi oportunitatea unui schimb de opinii aprofundat cu privire la viziunea strategică și obiectivele concrete care vor ghida activitatea în cadrul Parteneriatului, în perspectiva Summitului PaE din 15 decembrie 2021. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța promovării unei viziuni strategice pentru Parteneriatul Estic, având în vedere provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică. De asemenea, șeful diplomației române va pleda pentru continuarea, în ritm susținut, a agendei de reforme în statele din regiune și va sprijini o abordare mai ambițioasă în privința viitoarelor priorități și obiective PaE, inclusiv prin aprofundarea cooperării sectoriale cu cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) și prin recunoașterea și sprijinirea aspirațiilor de integrare europeană ale acestora. Ministrul Afacerilor Externe se va pronunța, de asemenea, în favoarea dezvoltării cooperării pe dimensiunea de securitate în cadrul PaE, pentru consolidarea rezilienței partenerilor în fața amenințărilor hibride cu care se confruntă, precum și printr-o implicare mai eficientă a UE în reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea sa Estică – temă inclusă pe agenda CAE la inițiativa ministrului român de Externe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.