Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană cere mai multe vaccinuri pentru țările sărace

Comisia Europeană cere mai multe vaccinuri pentru țările sărace

DISTRIBUIȚI

 162068 – 05112021 – Comisarul pentru Sanatate Stella Kyriakides și comisarul pentru Parteneriate Internaționale Jutta Urpilainen avertizează că este absolut necesară vaccinarea la nivel mondial pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19, pe fondul cresterii numarului de infectari in mai multe țări.

”Încă de la începutul crizei, Europa și-a luat foarte în serios responsabilitatea față de comunitatea mondială. Pentru noi nu a fost niciodată vorba despre UE în primul rând, solidaritatea în materie de vaccinuri fiind deviza noastră încă de la început, cu un angajament ferm de a atinge obiectivul de vaccinare la nivel mondial de 70 % înainte de sfârșitul lunii septembrie 2022” atrag atentia comisarii.

Cei doi oficiali europeni avertizează că în prezent multe țări cu venituri mici și medii inferioare mai au încă o cale lungă de parcurs până la atingerea acestui obiectiv și de exemplu în Africa, doar 4 % din populație este vaccinată, ceea ce pune UE în fața unei provocări fără precedent.

Comisarul Kyriakides si comisarul Urpilainen pledează pentru utilizarea strategiei UE privind vaccinurile prin care statele membre sunt în măsură să contribuie în mod semnificativ la salvarea de vieți omenești și să pună capăt pandemiei în întreaga lume, mai ales că executivul european a reușit să obțină un portofoliu diversificat de vaccinuri de peste 4,2 miliarde de doze de vaccinuri sigure și eficace care pot salva viețile cetățenilor UE și ai lumii. Până în prezent, peste 800 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost livrate statelor membre, ceea ce a permis vaccinarea cu schema completă a peste 290 de milioane de cetățeni ai UE și astfel a fost respectată promisiunea de a vaccina 70% din populația adultă a UE împotriva COVID-19 până la sfârșitul verii.

În plus, UE a obținut suficiente doze nu numai pentru a acoperi populația europeană, ci și pentru a împărți vaccinuri cu restul lumii. Cei doi comisari europeni precizează că UE și statele sale membre, acționând împreună în cadrul Echipei Europa, s-au angajat pentru echitate și solidaritate în materie de vaccinuri și având în vedere poziția UE de lider mondial în sectorul farmaceutic și cel mai mare exportator de vaccinuri din lume, Europa e decisă să ajute în continuare restul lumii. Până în prezent blocul comunitar a exportat jumătate din vaccinurile produse în UE, și anume un miliard de doze iar cu o contribuție de peste 3 miliarde EUR, UE se află pe primul loc în ceea ce privește sprijinul pentru COVAX, inițiativa globală menită să asigure accesul echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 în peste 140 de țări.

Stella Kyriakides si Jutta Urpilainen fac apel ca Echipa Europa, și în special statele membre, să respecte angajamentul de a sprijini țările cu venituri mici și medii prin împărțirea a peste 300 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021. Apelul vine în condițiile în care, doar aproximativ 50 milioane de doze au fost împărțite de statele membre iar cei doi comisari atrag atenția că este momentul unei mobilizări pentru respectarea angajamentului de livrare a peste 300 de milioane de doze anul acesta. Kyriakides și Urpilainen dau asigurări că Executivul european își va îndeplini angajamentul și va mobiliza resurse pentru a dona încă 200 de milioane de doze până la mijlocul anului viitor.

Cei doi oficiali avertizează că deși Europa este deja pe calea redresării post-pandemice prin îmbunătățirea situației sanitare, relaxarea restricțiilor și cu o creștere preconizată a PIB la 4,8 % în 2021 și 4,5 % în 2022, situația este însă fragilă. Asta pentru că în timp ce pandemia continuă, redresarea economică la nivel global este inegală iar întârzierea vaccinării la nivel global crește riscul apariției unor variante noi, mai infecțioase și mai periculoase pentru că COVID-19 nu cunoaște frontiere și nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Stella Kyriakides și Jutta Urpilainen precizează cp nu e vorba de un clișeu ci de un imperativ moral dar și de o necesitate în materie de sănătate publică și geopolitică.

Comisarii dau asigurări că executivul își susține angajamentul de a facilita și de a sprijini donațiile și precizează că pentru a ajuta țările să planifice campaniile de vaccinare, este esențială transparența în ce privește producția și calendarul de livrare pentru că numai creșterea ratei de vaccinare în întreaga lume va permite reluarea călătoriilor, redresarea economiilor și o viață fără frică de COVID-19.

Comisarii adauagă că pe lângă donații, UE investește și în capacitatea de producție locală de vaccinuri și medicamente pentru a răspunde nevoilor structurale din Africa și pentru a contribui la soluționarea blocajelor campaniilor de vaccinare de pe continent, dar și pentru a consolida capacitățile de pregătire și răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.