Acasă Social De unde vine refuzul românilor de a se vaccina?

De unde vine refuzul românilor de a se vaccina?

DISTRIBUIȚI

  162073 – 05112021 – Mass-media sunt considerate principalele vinovate pentru informarea greşită a românilor care sunt împotriva vaccinării.

Refuzul românilor de a se vaccina provine din greşelile de comunicare ale autorităţilor, dar şi ale mass-media, care nu recurg la metodele potrivite pentru a arăta care sunt avantajele vaccinării, consideră specialiştii. Aceştia spun că în cadrul emisiunilor TV ar trebui să fie invitaţi mai mulţi medici, virusologi sau epidemiologi, în care românii ar avea mai multă încredere. „Mass-media poate influenţa considerabil populaţia prin mesajele pe care le difuzează în spaţiul public. Dacă posturile TV, mai ales cele urmărite cu precădere în mediul rural (unde este cea mai mică rată de vaccinare), ar difuza mai multe emisiuni informative, la care să participe ca invitaţi diverşi specialişti în medicină, epidemiologi, infecţionişti, virusologi, pneumologi, atunci rata vaccinării ar creşte semnificativ. Consider că medicii sunt singurii în măsură să discute despre vaccinare, pentru ca populaţia să poată lua o decizie cu adevărat informată. Atâta timp cât mass-media alege să dea voce persoanelor neavizate, lumea va fi bulversată de incoerenţa mesajelor. Nu cred că este suficient să se difuzeze statistici cu numărul de decese, numărul de infectări, imagini cu saloane aglomerate de pacienţi cu COVID sau să se vorbească despre restricţii, pentru că acest lucru nu va face altceva decât să sădească şi mai puternic frica în populaţie, şi chiar mai rău, să genereze proteste. Statul şi comunicatorii publici trebuie să informeze corect oamenii, ca într-un final aceştia să fie cu adevărat convinşi că vaccinarea e cea mai bună soluţie pentru ei, nu să se simtă constrânşi şi ameninţaţi”, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul psihiatru Petronela Nechita din Iaşi.

Lupta se duce pe Facebook

Neîncrederea românilor se vede în reacţiile acestora pe reţelele de socializare, acolo unde, în cele mai multe cazuri, mii de comentarii condamnă măsurile restrictive care sunt considerate abuzive, în lupta pentru oprirea pandemiei de coronavirus. În lipsa informării din partea specialiştilor, cei mai mulţi dintre români preferă să apeleze la divinitate, în diversele „bătălii” pe care le duc pe Facebook. „Ştim doar să copiem occidentul, salariile, condiţiile de trai, astea nu le împrumutăm? Voi chiar nu aveţi frică de Dumnezeu? Ne merităm soarta”, se arată într-un comentariu al unei cititoare Adevărul, la ştirea care anunţa posibilitatea introducerii paşaportului COVID în supermarketuri şi mall-uri, pe data de 1 septembrie.

Citeste mai mult: adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.