Acasă Politic Dîncu vede PSD la guvernare cu Ciucă premier

Dîncu vede PSD la guvernare cu Ciucă premier

DISTRIBUIȚI

 162007 – 02112021 – Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, nu exclude o participare a PSD la guvernare și consideră că odată mandatul flexibilizat, cea mai bună soluție ar fi o nouă nominalizare a lui Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul. Dîncu a confirmat, luni seara, la Digi24, că astfel de discuții, pentru o cooptare a PSD în guvern, au mai fost, doar că nu la nivel oficial, ci doar „individual”.

„S-a risipit magia. Ne gândeam cu toții ce soluții găsește președintele PNL ca să treacă un guvern minoritar, când nimeni nu-l votează. Acum vedem că și-au dat seama și flexibilizează mandatul pe care îl are premierul desemnat”, a comentat Vasile Dîncu.

Anunțul, făcut după ședința BEx al PNL, că Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier desemnat:

„Eu cred că ar fi o soluție să fie desemnat același premier – este o ipoteză mai degrabă -, pentru că un guvern minoritar ar fi foarte greu să se obțină cu un politician cu state vechi într-un partid, probabil ar rămâne incompatibilitățile dintre partide. Așa că, probabil, dl. Ciucă va fi din nou nominalizat și prin asta se câștigă un pic de timp în ceea ce privește negocierile viitoare și a evitat și un lucru umilitor, pentru că marți și miercuri probabil în Parlament am fi asistat la un măcel al echipei propuse”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Vasile Dîncu: Suntem circumspecți, dar nu negativiști

Întrebat dacă PSD vrea să facă guvern cu PNL, Vasile Dîncu a spus că în momentul acesta, PSD este în expectativă, iar „mingea este la președintele României și la PNL”.

„Ei sunt la bătaie în acest moment. Noi suntem circumspecți în momentul acesta, dar asta nu înseamnă că suntem negativiști”, a punctat liderul social-democrat.

„Ne gândim că prima lor variantă, pe care ar alege-o în mod firesc – și noi înțelegem de ce, nu e nicio problemă asta – vor încerca să readucă USR-ul, pe Dacian Cioloș, la masa negocierilor pentru a face împreună o majoritate. Dacă nu vor recurge la acest lucru, atunci noi așteptăm ofertele pe care le vor face celorlalte partide. Noi am fost flexibili încă de la început și le-am cerut și lor să nu mai pierdem timpul și să treacă peste acea soluție cu guvern minoritar. Acum, noi am propus puncte din program, am propus, de asemenea, guvern de tehnocrați sau, în ultimă instanță, – dar n-am putut să discutăm nici acest lucru, nu l-am discutat niciodată serios, au fost doar discuții individuale – o participare a PSD, eventual, la o guvernare”, a spus Vasile Dîncu.

„Nu spunem din start că vrem să participăm, pentru că nu ne-a invitat nimeni nici înainte și nici acum. Vom vedea, însă suntem deschiși să căutăm o soluție împreună cu PNL și celelalte partide, USR-ul și ceilalți”, a adăugat președintele Consiliului Național al PSD.

„Sigur că acesta nu este un lucru foarte simplu, pentru că în acest moment, noi nu putem lua o decizie așa, peste noapte, nici președintele, nici noi. Există multe incompatibilități între PNL și PSD, care chiar în această perioadă mi s-a părut că s-au multiplicat. Ei au o hotărâre a unui for important referitoare la lipsa de colaborare cu PSD. Dacă va dispărea și această piedică, ultima statutară, ca să zicem așa, vom consulta și noi partidul zilele acestea foarte repede și vom găsi o soluție”, a mai spus Vasile Dîncu.

La următoarele consultări de la Cotroceni, PSD nu va merge, cel mai probabil, cu o propunere de prim-ministru, a reconfirmat Vasile Dîncu.

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, spune că nu este surprins de faptul că Nicolae Ciucă își depune mandatul, pentru că un guvern minoritar n-ar fi avut nicio șansă să treacă. Prima opțiune a UDMR ar fi refacerea coaliției cu USR, însă ar putea exista o problemă care să împiedice atingerea majorității: grupul disident din PNL care îl urmează pe Ludovic Orban. Pe de altă parte, în cazul unei negocieri pentru refacerea coaliției cu USR, discuțiile ar trebui reluate de la zero, cu o altă împărțire a portofoliilor, consideră liderul UDMR.

„Noi le-am spus colegilor liberali că este imposibil să facem majoritate, până la urmă și-au dat seama și ei și s-a ajuns la această situație. Eu zic că e puțin mai bine decât dacă ar fi picat în Parlament, dar tot într-o situație complicată ne aflăm. N-avea niciun rost să facem acel balet pe care l-a făcut și Cioloș, până la urmă. Ne duceam în fața parlamentului și știam foarte bine că nu aveam cum să generăm, să încropim o majoritate în parlament”, a spus Csoma Botond, luni seara, la Digi24.

Indiferent dacă Nicolae Ciucă va fi menținut ca premier desemnat sau dacă va fi nominalizată o altă persoană, pentru UDMR este importantă obținerea majorității și capacitatea de a guverna. „Sigur, și persoana prim-ministrului este un element important, dar mult mai important este să ajungem să avem o majoritate în Parlament”, a spus Csoma Botond, precizând că UDMR nu are vreun nume de premier cu care nu ar fi de acord, așa cum procedează USR când e vorba de Florin Cîțu.

Grupul disident din PNL, o problemă pentru atingerea majorității PNL-USR-UDMR

Întrebat dacă ar prefera USR sau PSD ca parteneri de guvernare, liderul deputaților UDMR a răspuns: „Noi am spus și până acum, prima opțiune a noastră ar fi să refacem coaliția cu USR, dar dat fiind faptul că au plecat 14 deputați din PNL, asta complică puțin situația și dacă vor fi excluși din partid, va fi foarte greu să facem majoritate cu PNL și USR, dacă acei deputați nu vor contribui și ei la formarea acelei majorități. Nu știu dacă voturile de la minorități ar ajunge în acest caz, dacă facțiunea Orban n-ar vota guvernul”, a subliniat Csoma Botond.

În cazul unei negocieri pentru refacerea coaliției cu USR, discuțiile ar trebui reluate de la zero, consideră liderul UDMR. „O dată să avem o înțelegere pe majoritate și după aceea să avem o înțelegere pe structura guvernului”, a arătat el.

Data trecută, aceste negocieri au durat două săptămâni, dar acum Csoma Botond crede că discuțiile se pot derula mult mai rapid. „În câteva zile, se poate face chestia asta, dacă suntem lucizi, calmi și ne aplecăm asupra subiectului”, a spus deputatul.

„Contează foarte mult să avem cât mai repede un guvern cu puteri depline, n-aș putea să-i spun unui cetățean că încă două luni mai putem tărăgăna și mai putem să stăm în certuri meschine. Depinde de rațiunea actorilor implicați, de luciditate și de responsabilitate”, a punctat Csoma Botond.

Decizia privind noul premier va fi luată marți, în ședința Biroului Politic Național (BPN) de la ora 18.00, potrivit surselor G4Media.ro. Nicolae Ciucă, favoritul președintelui Klaus Iohannis, e în cărți pentru a fi desemnat din nou premier, după cum a declarat pentru G4Media.ro mai multe surse liberale. Nu e exclus însă ca PNL să meargă la consultările de la Cotroceni cu mai multe propuneri de premier, iar decizia finală să îi aparțină președintelui Iohannis.

Între timp, liberalii încep astăzi negocierile cu PSD, iar primele planuri ar arăta o împărțire a portofoliilor după algoritmul 8 la PSD, 8 la PNL și 2 la UDMR. Ar urma să fie împărțite și ministerele avizatoare, astfel încât PNL să ia Justiția, iar PSD – Finanțele, potrivit primelor calcule din PNL.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.