Acasă Politic Nicușor Dan nu cere bani, dar se vaită

Nicușor Dan nu cere bani, dar se vaită

DISTRIBUIȚI

162443 – 27112021 – Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă cu premierul Nicolae Ciucă despre subvenţia la gigacalorie, preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei, situaţia legată de urbanism şi bugetul municipalităţii. Nicușor Dan a spus că nu a cerut bani pentru anul acesta, dar că a atras atenția că în ianuarie 2022 va fi o reală problemă cu achitarea facturilor.

”Noi nici nu am cerut bani, am fost foarte oneşti. După cum ştiţi, au existat mai multe discuţii prin intermediul Asociaţiei Municipiilor şi în mod foarte onest, primăriile care au de plată facturi în 2021, facturile noastre pe noiembrie, cea din noiembrie se plăteşte în ianuarie, cea din decembrie o plătim în februarie. Nu am cerut bani pentru anul ăsta, în schimb am spus şi fostului prim-ministru şi actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a spus primarul general.

Întrebat dacă mai sunt bani în bugetul mumicipalității și cum comentează afirmațiile ministrului Finanțelor potrivit căruia Primăria are deja un buget şi n-ar trebui să ceară atât de mult de la stat, Nicușor Dan a răspuns: ”Când am preluat acest mandat, am preluat o datorie de trei miliarde de lei, da? Avem un buget de… care o să vedem execuţia în funcţie de banii pe care o să îi primim în decembrie, o să avem nişte venituri totale de 4,4-4,5 miliarde lei. Din aceşti bani, am plătit cam un miliard din datoriile acumulate de fosta administraţie, am mai rămas cu datorii, dar care, spre deosebire de fosta administraţie, am reuşit să le eşalonăm astfel încât să fim solvabili în piaţă. Faptul că la un moment dat avem 40 sau 60 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic, în condiţiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că o subvenţie, care practic ar trebui să se dubleze, anihilează orice şansă de dezvoltare a oraşului ăsta. (…) Deci, la sfârşitul anului 2021 noi n-o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenţia pentru termie, vom plăti din ei subvenţia pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria de la Otokar de 165 de milioane, care a rămas din fosta administraţie, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Deci fiţi siguri că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri şi alte lucruri”.

Totodată, întrebat cum comentează afirmațiile ministrului de Finanțe care a spus că dacă primarul general ar fi fost gospodar, atunci ar fi avut bani pentru subvenţii, Nicșor Dan a răspuns: ”Probabil că la ministrul Finanţelor… probabil că la ministrul Finanţelor trei plus patru, adică datoria de trei şi cu obligaţiile noastre de curente de patru e mai mic decât 4,5, dar matematica, din păcate, e alta. Legat de chestiunea cine acordă bani, aici este o decizie, după cum ştiţi, bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului, da? Şi eu sper să existe înţelepciune în Parlament astfel încât autorităţile locale care sunt în dificultate, şi vorbesc aici de toate autorităţile locale care au sisteme centralizate de încălzire să poată să fie ajutate să treacă această iarnă”.

 

           

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.