Acasă Stiință Nouă medalii obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și...

Nouă medalii obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

DISTRIBUIȚI

162347 – 22112021 – Elevii români au obținut nouă medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro de la coordonatorii lotului. Este vorba despre o medalie de aur, două de argint și șase de bronz, plus o mențiune. Olimpiada s-a desfășurat online, cu monitorizare audio-video.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021 (IOAA – Columbia 2021), ediția a 14-a, a avut loc în perioada 14-21 noiembrie 2021.

România a participat alături de alte 62 de țări. Elevii au fost organizați în două echipe de câte câte cinci, coordonați de trei lideri de echipă.

La IOAA – Columbia 2021 din cauza pandemiei, fiecare țară participantă și-a reunit lotul reprezentativ într-un singur loc, iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către  țara organizatoare, Columbia.

Elevii au fost monitorizați audio-video și au susținut următoarele probe:

Analiză de date (3 ore),

Fizica Soarelui (2ore),

Proba teoretică (5 ore),

Proba pe echipe (30 de ore)

Proba de planetarium (45 de minute).

După terminarea fiecărei probe lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Științific, un juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

Selecția lotului României, respectiv a celor două echipe s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, care a avut loc la Suceava, județ Suceava, 26-29 iulie 2021.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de către  cinci țări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomiei în viitor.

În 2014, Romania a organizat la Suceava a 8-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.