Acasă Politic Proiect: Primăriile să se poată împrumuta pentru a asigura termoficarea peste iarnă

Proiect: Primăriile să se poată împrumuta pentru a asigura termoficarea peste iarnă

DISTRIBUIȚI

 162005 – 02112021 – Mai mulţi parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanţarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură şi apă caldă.

Ce prevede proiectul de lege: Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de un miliard de lei.

Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, mai indică sursa citată.

Dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, conchide sursa amintită.

Inițiatorii proiectului spun că în momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru a susţine sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autorităţile nu îi au în bugetele locale, mai ales că au înregistrat cheltuieli substanţiale cu acţiunile de prevenire şi combatere a răspândirii noului coronavirus.

„27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării preţurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare şi nu de jocuri cu declaraţii politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluţii alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administraţiile locale care se zbat să găsească soluţii. Este o situaţie excepţională ce necesită măsuri urgente, astfel încât primăriile să poată lua împrumuturi din Trezorerie, pentru a asigura cetăţenilor servicii de utilitate publică”, spune deputatul USR Oana Cambera, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.