Acasă Social Se lucrează la refacerea legăturii feroviare București – Ilfov – Giurgiu

Se lucrează la refacerea legăturii feroviare București – Ilfov – Giurgiu

DISTRIBUIȚI

 162404 – 25112021 – Se lucrează la refacerea legăturii feroviare București – Ilfov – Giurgiu. ”Suntem în lucru pe Lotul 1, care vizează modernizarea liniei de cale ferată pentru reluarea circulației feroviare peste râul Argeș, la Podul Grădiștea. Au început deja forajele pentru realizarea pilelor viaductului pe malul spre Grădiștea, se execută terasamentele noului aliniament la rampa din capătul viaductului, în direcția Giurgiu și se lucrează la demolarea pasajului peste DN5A”, anunță Irinel Scrioșteanu, secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Până acum a fost demolată infrastructura podului pe mai multe porțiuni și au început lucrările de demontare suprastructură de cale ferată, precum și a instalațiilor de semnalizare. Se defrișează vegetația. Între timp, s-a lucrat și la relocarea temporară a fibrei optice și la demontarea semnalizării în zona lucrărilor conexe.

Scurt istoric

La 6 noiembrie 2020 a fost deblocată reconstrucția podului de cale ferată de la Grădiștea, iar la 25 august 2021 a fost emisă autorizația pentru executarea lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată „București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră, Lot 1: Redeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comana, Pod Grădiștea. Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 200 de milioane de lei, fără TVA, iar durata de execuție este de doi ani.

Redeschiderea podului înseamnnă reluarea traficului internațional feroviar în relația Bulgaria, Grecia, Turcia, reintroducerea trenurilor metropolitane pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și arealul municipiului Giurgiu, pentru asigurarea accesului la locurile de muncă li deschiderea unei legături feroviare pentru locuitorii de la noi, dar și pentru cetățenii din Nordul Bulgariei, pentru asigurarea accesului la Aeroportul Otopeni.

Calea ferată București – Giurgiu Nord – Giurgiu a fost construită în urmă cu 152 de ani. În acest moment este întreruptă din cauza podului de la Giurgiu, care a fost afectat de inundațiile din 2005. Din acest motiv, în afara lucrărilor de refacere a podului, vor fi executate și lucrări de întreținere și reparații, pentru punerea în siguranță a liniei feroviare.

Linia de cale ferată Bucureşti – Giurgiu, linie importantă a reţelei de cale ferată română, face legătura (prin linia de centură a Bucureştiului) între Coridorul Rin – Dunăre (fostul Coridor IV Pan-european: Helsinki – Kiev/Moscova – Iaşi – Bucureşti – Giurgiu – Alexandropolis) şi ţările din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia) prin traversarea Dunării pe Podul Prieteniei, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.