Acasă Social Aparare Secretarul de Stat pentru politica de apărare, la Consiliul Afaceri Externe în...

Secretarul de Stat pentru politica de apărare, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor Apărării din UE

DISTRIBUIȚI

 162229 – 15112021 –   Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, participă în zilele de 15 și 16 noiembrie, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea începe cu o sesiune comună cu miniștrii de Externe, în data de 15 noiembrie, dedicată Busolei Strategice. Aceasta va reprezenta o oportunitate pentru o primă dezbatere pe tema proiectului Busolei Strategice, viitorul instrument de orientare al Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate și apărare, ce va ghida acțiunea statelor membre pentru următorii 5-10 ani.

Ziua de 16 noiembrie va debuta cu o reuniune a Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA). Miniștrii apărării și reprezentanții acestora vor discuta opțiuni privind consolidarea rolului Agenției în ceea ce privește inovațiile în domeniul apărării și promovarea oportunităților de colaborare în domeniul tehnologiilor viitorului la nivelul UE.

Ulterior, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, va prezenta evoluțiile privind o serie de aspecte importante, precum Operația EUFOR Althea din Balcanii de Vest, Prezențele Maritime Coordonate, Mobilitatea Militară și stadiul actual al PESCO. Discuțiile vor continua cu o sesiune dedicată misiunilor militare de instruire ale Uniunii Europene. La acest moment, sunt în desfășurare astfel de misiuni în Mali, Somalia, Republica Centrafricană, precum și, recent, în Mozambic.

În cadrul reuniunii, va fi organizat un prânz de lucru la care va participa și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Această ocazie va permite un schimb de idei privind cele două procese paralele – elaborarea Busolei Strategice și a Conceptului Strategic al NATO. De asemenea, vor fi dezbătute modalități prin care poate fi intensificată cooperarea între cele două organizații, inclusiv în noi domenii de cooperare, având în vedere și o potențială nouă declarație comună privind cooperarea UE-NATO, anunță MApN.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.